Ultimele Știri

Cum vrea să schimbe Klaus Iohannis sistemul de învățământ din România

Klaus Iohannis înainte de a pleca în vacanța din SUA, a acordat un interviu în limba germană pentru Deutche Welle, în care a vorbit despre victoria sa la alegerile prezidențiale, dar și despre reformele pe care le va implementa în România.

La trei săptămâni după ce a devenit noul președinte ales al României, Klaus Iohannis a reamintit de cele 11 teme importante dezbătute în campania electorală, printre care se regăsesc educația, sănătatea, infrastructura și sistemul de pensii, iar în acest sens a declarat că vrea ca sistemul de educaţie din România să ajungă la fel de performant ca şi cel din Germania, iar pentru aceasta trebuie schimbate lucrurile fundamental.

„Un exemplu concret pentru educația școlară: Dacă ne uităm aici, vedem că este nevoie de un sistem de învăţământ dual, similar cu ceea ce există în Germania, pentru că nu toată lumea vrea să dea bacalaureatul după 12 clase şi să se ducă la facultate. Sunt mulţi care vor să înveţe o meserie simplă, dar bună. Acest lucru nu este posibil în acest moment”, a afirmat Iohannis.

După cum susținea înainte de alegeri că sistemul de educaţie românesc suferă de o boală larg răspândită în Europa, respectiv ”reformita”, al cărei singur rezultatul palpabil este scăderea calităţii, el s-a arătat convins de faptul că țara noastră are nevoie de un plan pentru educaţie pe o sută de ani și de o investiție masivă timp de 20 de ani pentru a ajunge la un nivel performant.

Preşedintele ales a vorbit şi despre situaţia din domeniul sănătăţii şi a atras atenţia că pacientul român este acum, „undeva, la periferia sistemului”, iar el va încerca să schimbe această ierarhie.

Totodată, Klaus Iohannis a dezvăluit că doreşte să fie un alt fel de preşedinte, un „arbitru dur, dar corect în peisajul politic românesc”, un mediu politic pe care îl vrea mai liniştit.

„Vreau un alt tip de politică în România. Mai puțin spectacol și mai puține discursuri inutile și mai mult soluții. În plus, mi-am propus să fiu un alt tip de președinte. Vreau să fiu un președinte care să unească ceea ce trebuie să stea unit. În plus, vreau să fiu un arbitru dur, dar corect în peisajul politic românesc”, a afirmat Iohannis.

Iohannis a mai spus că advesarii politici nu au fost pregătiți pentru acest rezultat, care i-a luat prin surpindere şi „i-a zdruncinat”.

„Poate nu chiar de la începutul campaniei, dar la scurt timp după începerea ei, am pus tema luptei anticorupţie în centrul discursului meu. Asta s-a şi suprapus, din pură întâmplare şi cu acţiunile DNA din ultimele săptămâni. Un lucru binevenit şi care trebuie continuat”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*