Ultimele Știri

Cum vor fi afectați muncitorii români din Marea Britanie, după deciziile de la summit-ul UE

marea britanie

În urma summit-ului de la Bruxelles s-a decis ca Marea Britanie să aibă un statut special în Uniunea Europeană, astfel muncitorii români vor avea mici piedici în regat. Cei care vor dori să muncească în Marea Britanie vor avea foarte greu acces pe piața muncii chiar dacă oficialii europeni și președintele României au împachetat totul într-un comunicat inteligent.

După ce măsurile adoptate vor intra în vigoare, timp de șapte ani, cetățenii UE care vor merge în Marea Britanie nu vor mai putea cere beneficii sociale. Cetăţenii români care lucrează deja pe piaţa muncii în Marea Britanie nu vor fi afectaţi de mecanism, a atras atenția președintele Iohannis. Acesta privește doar eventualii lucrători care vor intra pe piața muncii din Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului. Dar și aceștia își vor recupera accesul la aceste prestații gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani, a precizat șeful statului.

În ceea ce privește indexarea alocațiilor (alinierea valorii lor la cea din țările de origine) pentru copiii rămași acasă ai românilor care lucrează deja în Marea Britanie, măsura nu va intra în vigoare imediat, ci se va putea aplica doar începând cu anul 2020.

Iar eventuale decizii de limitare a liberei circulații pentru cetățenii români (interdicții de a mai intra pe teritoriul britanic) vor putea fi emise doar pe baza unor justificări solide, a precizat președintele Iohannis. 

„S-a ajuns la un acord în relaţia dintre Marea Britanie şi UE. Au fost negocieri intense şi foarte complexe. Vreau să subliniez că pachetul adoptat azi va intra în vigoare numai dacă Marea Britanie va confirma oficial, pe baza unui rezultat pozitiv la referendum, că îşi păstrează statutul de membru al Uniunii Europene. Pentru România subiectul beneficiile sociale şi libera circulaţie a lucrătorilor a avut o importanţă majoră. Am cerut ca acordul să respecte pe deplin drepturile cetăţenilor români şi care lucrează în Marea Britanie”, a spus Klaus Iohannis.

Consiliul European a decis crearea a două mecanisme în cazul Marii Britanii, unul fiind de salvgardare prin modificarea ulterioară a legislaţiei europene, care va limita accesul cetăţenilor UE la o categorie restrânsă de prestaţii specifice necontributive, prestaţii specifice numai pentru această ţară. 

„Mecanismul este nediscriminatoriu, aplicabil tuturor cetăţenilor UE şi care are un caracter excepţional. Va putea fi aplicat pe o perioadă de timp de maximum şapte ani. Cetăţenii români care lucrează deja pe piaţa de muncii în Marea Britanie – atenţie, foarte important – nu vor fi afectaţi de mecanism. Acesta priveşte doar eventualii lucrători care vor intra pe piaţa muncii în Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului, dar şi aceştia îşi vor recupera accesul la aceste prestaţii gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani”, a anunțat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, cel de-al doilea mecanism va permite Marii Britanii să indexeze alocaţiile pentru copii rămaşi acasă ai lucrătorilor altor state membre ale Uniunii.

„Marea Britanie va putea aplica indexările pentru cererile de alocaţii care vor fi prezentate după intrarea în vigoare a mecanismului. Este important pentru lucrătorii UE stabiliţi în Marea Britanie care primesc deja alocaţii pentru copii rămaşi acasă, indexarea se va putea aplica doar începând cu anul 2020. Aceste reglementări nu intră automat în vigoare, ci vor fi supuse încă unui proces legislativ”, a declarat Klaus Iohannis, precizând că mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocaţiile pentru copii la alte prestaţii sociale. 

„România a obţinut în cursul negocierilor amendarea textului deciziei prin care solicitările de restricţionare a liberei circulaţii a persoanelor în conformitate cu articolul 45 al Tratatului UE vor trebui să fie făcute pe baza unor justificări solide. Este un lucru foarte important, fiindcă astfel vor fi evitate situaţii în care se iau decizii pur politice fără o motivaţie foarte serioasă. România a obţinut acest lucru prin negocieri foarte aplicate şi foarte bine pregătite altfel decât alţii care au vorbit poate un pic mai mult şi au obţinut probabil ceva mai puţin”, a mai spus Iohannis.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*