Ultimele Știri

Cum va fi vremea de Crăciun: avem sau nu zăpadă?

iarna craciun

„Iarna în România s-a decalat din cauza schimbărilor climatice”, anunță șeful ANM, Ion Sandu. „Viscolul și ninsoarea abundentă încep mai nou din ianuarie”, făcând referire la schimbările climatice.

Tocmai de aceea, în sudul țării și în Capitală s-ar putea să nu avem zăpadă de Crăciun, dar ninge până atunci, după cum am văzut deja la munte și în Transilvania. Directorul Administrației de Meteorologie mai spune că trebuie să ne așteptăm la câteva zile cu temperaturi extrem de scăzute, care vor veni cel mai probabil după Bobotează.

„În ultimii 20 de ani iarna cu zăpadă, viscole și ger s-a mutat din decembrie spre ianuarie, februarie și chiar martie”, spune șeful Administrației Naționale de Meteorologie.

Ion Sandu, directorul ANM: „Ce se întâmplă afară acum este configurație de viscol. Probabil că cu 20-30 de ani în urmă iernile începeau în decembrie și se terminau în martie. Se constată statistic ca primă parte a lui decembrie în loc să fie viscol este ploaie, dar sunt cantitîți foarte mari de ploaie, imaginați-vă ce se întâmplă dacă era ninsoare, probabil că aveam viscol serios pe partea de sud a țării.”

După 2 decembrie, temperaturile vor scădea la -5 grade pe timpul nopții, așa că va ninge. Până la Crăciun, însă, zăpada s-ar putea topi pentru că nu va fi în cantitate mare.

Ion Sandu, directorul ANM: „În special în Transilvania, vor fi ninsori din data de 2 decembrie până pe 12-15, precipitațiile care vin sunt sub formă de ninsori, dar nu sunt cantități importante, vor fi slabe. Prin urmare nu avem semnale de fenomene meteo extreme bineînțeles că vor fi viscole, dar în loc de cinci viscole în ianuarie, probabil că vor fi două viscole. În loc de temperaturi de o săptămână două de -35 sau -25, vor fi câteva zile pe perioada viscolului care poate sa dureze două-trei zile.”

Ion Sandu a criticat apoi autoritîțile, pentru că în afară de Ministerul Transporturilor, niciun alt minister sau primărie nu a apelat la prognozele în timp real oferite de ANM gratuit. „Poate așa iarna nu ne-ar mai lua prin surprindere”, spune Sandu.

Ion Sandu, directorul ANM: „Noi putem pune o aplicație la asemenea instituții, cum am pus la ministerul Transporturilor, că au toată informația meteorologică de care dispune ANM-ul.”

Ca în fiecare an, la nivel declarativ cel puțin, oficialii susțin că nu vom avea probleme cu gazele sau curentul electric, dacă iarna nu va fi una foarte grea. În privința drumurilor, până acum pentru 88% dintre cele naționale și europene au fost încheiate contracte de deszăpezire.

 

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Cum va fi vremea de Crăciun: avem sau nu zăpadă?

  1. Poate ninge daca nu ploua si s-ar putea sa fie frig daca nu va fi cald. Daca nu ninge si nici nu ploua, s-ar putea sa fie zloata. La munte va fi la fel si la campie, tot asa. Vantul, daca nu va fi potolit, va bate in rafale de cativa km pe ora. De Craciun va fi cum vom vedea si va ninge ca-n povesti in Alpi. Porcu din afumatori va face sa urle toti cainii vecinilor, fapt care anunta vremuri de bejenie.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*