Ultimele Știri

Cum va arăta o zi de duminică fără supermarketuri

Supermarketuri închise duminica

Există o nouă iniţiativă legislativă prin care se va reduce programul de funcţionare al supermarketurilor în zilele de duminică în România, iar dincolo de nemulţumirile retailerilor, avantajul e în terenul consumatorilor, chiar dacă încă nu realizează.

După ce anul trecut a fost omorât încă din faşă proiectul legislativ al unui Deputat din Comisia de Agricultură prin care marile magazine urmau să fie închise în week-end, alţi doi deputaţi liberali au iniţiat recent o propunere legislativă prin care supermarketurile să fie închise duminica şi de sărbătorile legale.

Pe lângă revitalizarea comerţului tradiţional şi încurajarea consumatorului de a petrece eficient ziua de duminică, supermarketurile cu acţionariat străin vor pierde modic puterea monopolului pe piaţa românească.

Legi similare există în majoritatea statelor occidentale, iar de curând a fost adoptată şi în Ungaria, iar consecinţele nu sunt atât de drastice precum preconizau reprezentanţii marilor magazine. Ministrul de stat al Reglementării economice, Kristof Szatmary a anunţat, astăzi, că în primele două luni de la intrarea învigoare a legii programului restrictiv pentru supermarketuri, consumul mediu zilnic a crescut semnificativ, de la 6,8 milioane de euro la 7,3, iar întreprinderile mici au fost avantajate.

Aşadar, banii pompaţi în ultima zi a week-end-ului în Auchan, Spar, Tesco, IKEA, CBA s-au transferat către alte magazine mai mici, iar cetăţenii şi-au organizat mai eficient timpul.

România are nevoie de o astfel de măsură, mai ales pentru a încuraja respectarea şi organizarea timpului liber atât pentru angajaţi, cât şi pentru consumatori. Zilele de odihnă trebuie să fie zile de odihnă, iar românii trebuie să conştientizeze importanţa timpului recreativ, alocat familiei sau mişcării.

Cum deja suntem obişnuiţi cu abuzurile hypermarketurilor, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Delia Nica a semnalat deja în presă că peste 75-80 de mii de angajaţi din industrie îşi vor pierde locul de muncă, dacă această lege va fi adoptată. Estimările acesteia sunt extrem de exagerate, având în vedere că nici jumătate din cele 20-30.000 de disponibilizări anunţate în Ungaria nu au fost efectuate.

Sclavagismul modern ar trebui stopat, iar această lege ar fi un prim mic pas. 

Mall-urile nu vor mai răsări ca ciupercile după ploaie, iar tinerii vor cunoaşte alte tipuri de distracţie decât mersul la cumpărături sau mâncatul la McDonald’s.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*