Cum stau britanicii cu moralul, după votul pentru Brexit

  • Adelina Mitrache
  • 10 iulie 2016
  • Externe
londra marea britanie oameni deprimare stare

Conform unui studiu publicat vineri de GfK, și preluat de AFP, care a fost elaborat în mod special în perioada 30 iunie-5 iulie, încrederea consumatorilor britanici s-a prăbușit după votul privind ieșirea din Uniunea Europeană, înregistrând o scădere fără precedent în ultimii 22 de ani.

Potrivit acestui document, care a fost elaborat în mod special în perioada 30 iunie-5 iulie pentru a măsura moralul britanicilor după Brexit, victoria taberei ‘Leave’ la referendum a declanșat o scădere a indicelui care măsoară încrederea consumatorilor cu opt puncte, până la minus nouă.
„Este vorba de cel mai mare recul al încrederii inregistrat după luna decembrie 1994”, subliniază GfK.
în mod normal, britanicii care au votat pentru rămânerea în UE sunt și cei mai deprimați (minus 13 puncte) în timp ce electorii care au votat pentru ieșirea din UE sunt mai puțin pesimiști (minus 5 puncte).
„În perioade de incertitudine, am văzut o scădere semnificativă a încrederii, fiecare din componenții cheie ai indicelui au scăzut, cel mai mare declin fiind înregistrat în ceea ce privește situația economică generală în următoarele 12 luni”, a declarat analistul GfK, Joe Staton.
Pe ansamblu, 60% dintre cei intervievați se așteaptă ca economia britanică să se deterioreze în următoarele 12 luni (față de 46% în luna iunie). De asemenea, ponderea celor care cred că prețurile vor crește rapid a urcat până la 33%, de la 20% în luna iunie.
„Analiza noastră sugerează că imediat după referendum sectoare precum călătoriile, moda, decorațiile, bricolajul și distribuția sunt deosebit de vulnerabile la reducerea cheltuielilor consumatorilor”, subliniază Joe Staton.
 
Sondajul GfK este unul din primele semnale clare că gospodariile britanice, un motor important al economiei, au fost afectate de votul din 23 iunie privind ieșirea din UE care a declașat un haos politic și deprecierea lirei la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul.
Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a avertizat că economia britanică se va confrunta cu o încetinire semnificativă după referendum iar BoE are programată săptămâna următoare o reuniune de politică monetară la care ar putea fi decisă reducerea dobânzii de bază.
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *