Ultimele Știri

Cum spionează Windows 10 utilizatorii

Windows-10

Noul sistem de operare al Microsoft poate accesa, stoca şi transfera autorităţilor toate datele personale ale utilizatorilor, scrie The Independent.

Windows 10 a fost lăudat de mulţi utilizatori, însă foarte puţini ştiu că pot fi „spionaţi” prin intermediul celui mai nou sistem de operare realizat de Microsoft. Partea „Termeni şi condiţii de utilizare”, cu care fiecare trebuie să fie de acord înainte de a folosi platformă, conţine nu mai puţin de 12.000 de cuvinte. Însă o parte din acest document a pus mari semne de întrebare jurnaliştilor de la The Independent.

Cei ce folosesc Windows 10 nu au intimitate, având în vedere că Microsoft poate face orice cu datele personale ale utilizatorilor: le poate accesa, le poate stoca sau le poate înmâna agenţiilor guvernamentele. Totul este la dispoziţia gigantului IT, de la email-uri la fişiere salvate pe calculator sau laptop.

Microsoft susţine că va face acest lucru dacă o instituţie a statului îi va cere aşa ceva, dar şi pentru a bloca mesajele spam, pentru a menţine securitatea reţelelor sau pentru protejarea drepturilor şi proprietăţii intelectuale a companiei. De asemenea, informaţiile sunt importante pentru a oferi utilizatorilor reclame persoanlizate.

Cum poți scăpa de eventualii spioni

Astfel, puteţi accesa Control Panel-Settings-Privacy şi dezactiva orice setare care vi se pare dubioasă. Procesul este unul îndelungat, însă veţi putea alege ce aplicaţii şi programe vă vor putea accesa coordonatele GPS, contactele, mesajele şi camera video, printre altele.

Asistentul vocal Cortana – răspunsul celor de la Microsoft pentru ştiri de la Apple – este una dintre funcţiile-cheie pentru Windows 10. Dar există o „şmecherie”: el funcţionează foarte bine pentru simplul motiv că stochează absolut toate căutările anterioare, pe baza cărora oferă sugestii personalizate. Aşa că dacă vă doriţi intimitate, trebuie să dezactivaţi Cortana.

Reclamele personalizate nu pot fi eliminate direct din sistemul de operare, ci există un site dedicat acestui lucru, Choice.Microsoft.com, de unde puteţi alege cu uşurinţă dacă vreţi ca publicitatea să fie afişată în funcţie de datele stocate în laptop/calculator sau nu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*