Ultimele Știri

Cum scăpăm de răceala de toamnă!

raceala_toamna

Când trecerea de la vară la toamnă se face treptat, pe o perioadă mai lungă de timp, organismul are timp să se obișnuiască, să se adapteze noilor condiții meteo și suferă mai puțin sau deloc. Dar atunci când trecerea este bruscă, ieri cald, adevărată zi de vară, bună de plajă, și azi frig și înnorat, ploaie mocănească și vânt puternic, chiar și oamenii cei mai sănătoși, cei mai căliți, resimt un disconfort, schimbările bruște de temperatură acționând ca un adevărat șoc asupra organismului.

Simptomele tipice unei asemenea perioade sunt durerile de cap, sufocările, amețelile, starea de slăbiciune, irascibilitatea sau transpirațiile excesive, creșterea tensiunii arteriale, palpitațiile și senzația de greutate din piept; durerile reumatice și de articulații se intensifică din pricina aerului umed și rece, mulți oameni fiind cuprinși de acea stare de lehamite, de „lasă-mă să te las”.

În această perioadă se răcește foarte ușor – copii și adulți, boala nu alege – dar asta nu înseamnă că trebuie să te izolezi, să stai în casă, să fugi de lume, pentru că e mai grav. Pentru un sistem imunitar mai puternic, odihnește-te suficient, dormi cele șapte – opt ore pe noapte rezervate somnului, ieși din casă, indiferent de vreme, plimbă-te, mergi la cumpărături și, pe cât se poate, evită stresul.

Hrănește-te inteligent. Piețele încă sunt pline de fructe și legume proaspete, bogate în nutrienții necesari organismului. Acum e nevoie de foarte multă vitamina C. Evită dulciurile și grăsimile deoarece acestea încarcă organismul de toxine și-l împiedică să lupte cu infecțiile.

Consumă multe lichide. Apa împiedică deshidratarea. Bea apă plată de câte ori îți este sete, dar nu de la frigider. Bea ceaiuri calde, din plante, neîndulcite sau folosește puțină miere de albine. În caz de dureri în gât, ceaiurile fierbinți irită gâtul și mai tare, lungind perioada de vindecare.

Dacă-ți curge nasul și tușești, te doare în gât, strănuți, te doare capul, te simți obosit, se poate să fi răcit, dar nu apela la antibiotice. Răceala nu se tratează cu antibiotice, deoarece nu au niciun efect, răceala transmițându-se printr-un virus și nu printr-o bacterie.

Încearcă să fii cât mai activ, chiar dacă răceala nu-ți dă pace. Fă tot ce știi că e bine ca să scapi cât mai repede de efectele neplăcute ale răcelii, dar nu te lăsa doborât, nu sta în pat pentru că boala se lungește și pot apărea și complicații.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*