Ultimele Știri

Cum să furi 100 de milioane de euro. Istoria României, ștearsă cu fonduri europene

The Telegraph: Clădirile din România, renovate "brutal" pe banii Uniunii Europene

maria radna

Bisericile din Transilvania, castelele și cetățile din centrul României au fost „deposedate” de caracteristicile originale în urma unei „renovări” de 100 de milioane , un plan finanțat de contribuabilii europeni, scrie The Telegraph.

Impunătoarea mănăstirea franciscană Maria Radna din România se apropie de sfârșitul unei renovări costisitoare, prin care ar fi trebuit readusă la forma inițială, în schimb arată ca un „castel Disney construit pe un sit bombardat”, mai notează The Telegraph.

Blocuri de beton au înlocuit piatra, in timp ce de pe acoperiș strălucește puternic cărămida roșie, fiecare inscripționată cu numele unei multinaționale germane.

Maria Radna este una din zecile de biserici vechi din Transilvania, castele și cetăți, care au fost modernizate cu brutalitate în acest mod în ultimii cinci ani, toate finanțate prin programul de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene, la un cost de peste 100 de milioane de euro din banii Uniunii Europene.

Aproape peste tot, modelul este același: materialele vechi sunt smulse și înlocuite cu materiale realizate de la fabrici locale. Muncitorii sunt tineri, prost plătiți și fără experiență: în cazul unei fortărețe din secolul al 13-lea, din orașul Deva, muncitorii au fost luați dintr-o închisoare locală și forțați să facă lucrări de restaurare.

Între timp, banii circulă între beneficiari și firmele conduse de prietenii lor.

Cel mai probabil, cel mai rău dintre toate este în regiunea din centrul Transilvaniei, regiune pe care prințul de Wales a ajuns să o îndrăgească și unde a și investit.

În urma unei vizite în regiune, în luna iunie, prințul Charles a scris o scrisoare către Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture, în care a lăudat arhitectura locală și meșteșugurile, dar s-a și plâns: „Este profund descurajant atunci când integritatea esențială a unei străzi sau a unui sat întreg, sunt afectate de reabilitarea clădirilor tradiționale, ca de exemplu, cu cărămidă viu colorată.”

Prințul, a cărei străbunică Reginei Maria a fost din România, deține două proprietăți acolo, inclusiv o cabană de șapte dormitoare pe care le oferă spre închiriere.

Până în prezent, banii veniți de la Uniunea Europeană și-a gasit calea spre 18 biserici, iar alte 12 așteaptă să fie renovate

Dintre cele 18 biserici, toate au fost criticate aspru de către specialiștii pentru conservare. La o conferință din luna aprilie, 10 de specialiști din diferite țări s-au adunat pentru a lansa reclamațiile lor la biserica evanghelică din orașul săsesc din Sibiu, în sudul Transilvaniei.

Ei au descris modul în care au văzut tencuiala tradițională cum a fost saprtă în timpul lucrărilor de modernizare și înlocuită cu ciment, grinzi de lemn tradiționale au fost retezate cu drujbele, iar cărămida antică gravată în mod deliberat a fost distrusă pentru a fi înlocuită cu una din fabrici.

„Este un amestec dezastruos de corupție și dorința de a obține cât mai mulți bani de la Uniunea Europenă, pentru aceste proiecte care cauzează problemele”, explică Hans Hedrich, co-fondator al Neuer Weg.„Asta înseamnă că nimeni nu este interesat de modul în care proiectul arată sau ce este distrus, ci doar cât de mulți bani pot lua pentru ei înșiși și companiile prietenilor lor.”

William Blacker, un autor britanic și conservator, care a lucrat la conservarea arhitecturii săsești din Transilvania de 25 de ani, spune despre proiect că: „După toți acești ani, în care am încercat păstrarea fiecărui detaliu, mă face să plâng în momentul în care văd cum această istorie magnifică este ștearsă cu fonduri europene.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*