Ultimele Știri

Cum să faci bani din frunze

Un orădean a descoperit reţeta perfectă de a face bani. Acesta se foloseşte de frunzele căzute ale sutelor de copaci din Oradea.

El foloseşte un sistem unic în ţară. Sutele de tone de frunze şi alte resturi vegetale adunate din oraş sunt transformate în pământ pentru flori. Frunzele, crengile, iarba uscată şi brazii de Crăciun sunt tranformate în îngraşământ.

Învestiţia pentru realizarea staţiei de compost este de 2,15 milioane de lei. Orădeanul are mai multe echipamnte care transformă resturile vegetale în compost:  o maşinărie care sortează deşeurile vegetale, una care le toacă, alta care le aerează şi una care le cerne.

“Se face o sortare a deşeurilor, pentru a scoate din ele tot ce nu e vegetal şi ar putea compromite compostul. Apoi, resturile sunt puse într-un tocător care le mărunţeşte astfel încât nicio bucată să nu fie mai mare de cinci centimetri. Odată mărunţite, deşeurile sunt aşezate în formă de prismă şi sunt aerate mecanic, ceea ce înseamnă că un utilaj trece printre ele şi le întoarce, în baza unor măsurători ale temperaturii şi umidităţii. După maturare, compostul e trecut printr-un nou utilaj, care îl cerne, lăsându-l fin. Tot procedeul durează câteva săptămâni, iar pământul obţinut este unul ecologic, fără chimicale”, susţine Zoltan Kovacs,  şeful departamentului de compost.

Muncitorii adună în fiecare zi peste zece tone de frunze şi resturi vegetale. Pământul obţinut din trasformarea resturilor vegetale ajunge în florării sau în supermaketuri.

Pentru a obţine pământ pentru flori, compostul este amestecat cu turbă, argilă, humus şi nisip. Îngrăşământul se vinde cu 15 euro o tonă iar pământul pentru flori cu 10 lei un sac de 40 de kilograme.

Profitul anual al firmei este 10 mii de euro. Nu este o sumă mare dar investiţia e minimă iar materia primă se găseşte pe străzi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*