Ultimele Știri

Cum s-a perindat prin cele mai înalte funcții în stat un turnător la Securitate

andrei_marga_comunist

Andrei Marga, fost membru al Partidului Comunist Român încă din anii studenției și important personaj politic în istoria postdecembristă a fost deconspirat și declarat colaborator al Securității de Tribunalul Maramureș. 

În anii tinereții, tânărul student Andrei Marga beneficia de călătorii în America și bursă de studii în Germania Federală, perioadă în care s-ar fi ocupat cu spionajul pentru un serviciu de informații străin, dar a avut și o colaborare fructuoasă  cu celebra Securitate condusă de Nicolae Ceaușescu.

marga securistJudecătorii de la Tribunalul Maramureș au decis, definitiv, că profesorul Costel Sârbu de la Facultatea de Chimie din Cluj nu a greșit atunci când a afirmat despre fostul ministru de Externe și rector al Universității „Babeș-Bolyai”, Andrei Marga, că a fost „în solda unui serviciu străin, fapt care i-a atras urmărirea și, ulterior, racolarea de către Securitate”. 

 În timpul procesului care a avut loc în prima fază la Judecătoria Cluj-Napoca, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a trimis un set de documente care atestau, nici mai mult nici mai puțin, că „Marga a colaborat cu Serviciul 3 de contrainformații al Securității din Cluj, fiind racolat în acest sens”

De asemenea, din documentele deţinute de CNSAS rezultă că Marga a colaborat cu Securitatea nu doar pe plan intern, ci şi extern, furnizând informaţii şi despre cetăţeni străini.

Imediat după Revoluția din 1989 Andrei Marga a fost promovat ca profesor de filozofie contemporană și logică la Universitatea Babeș-Bolyai. Ulterior a fost decan al Facultatii de istorie și filozofie, prorector și apoi rector al Universitatii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Fostul comunist neo-marxist Andrei Marga s-a transformat rapid  în țărănist și a devenit ministru al Educației Naționale între 5 decembrie 1997 și 28 decembrie 2000, în cabinetele Ciorbea, Vasile și Isărescu, din partea PNȚCD. După eșecul acestui partid la alegerile din 2000 a deținut pentru scurt timp funcția de președinte al PNȚCD, iar mai apoi s-a înscris în PNL.

La propunerea USL (PSD+PNL+UDMR+PC) a ocupat funcția de ministru de Externe al României în cadrul Guvernului Ponta pentru o perioadă de trei luni. Gafele comise în fruntea diplomației românești îi anunțau sfârșitul carierei însă nu a fost așa. 

Fostul turnător al Securității, Andrei Marga, nu s-a mulțumit cu viața de pensionar și a râvnit la funcția de șef al Institutului Cultural Român unde a avut de asemenea o activitate dezastruoasă.

Din această funcție, a anunțat cu grandomanie în toamna lui 2012 noua strategie culturală a instituției, regăsită într-un document programatic intitulat „Sincronizarea Institutului Cultural Român”. Cu acest program Marga dorea să promoveze mai puternic realizările științifice și tehnice, dar și aici s-a făcut de râs exemplificând eronat într-o emisiune că un român ar fi inventat caloriferul.

Vopsitul liberal se pare că a comis ceva acte incompatibile cu funcția atât la ICR, cât și în perioada cât a fost șeful diplomației românești.

În 9 ianuarie 2012, a reieșit că Marga își numise nepoata (Eunicia Maria Trif) în funcția de secretar general adjunct la ICR, după ce aceasta îi fusese și consilieră la Ministerul Afacerilor Externe.

În martie 2013 ICR, sub conducerea lui Andrei Marga, a respins finanțarea unor proiecte culturale naționale de rezonață, precum Festivalul International TIFF de la Cluj, Festivalul de Jazz de la Sibiu, Festivalul de film independent Anonimul și Festivalul National de Teatru UNITER, alegând în schimb să susțină financiar Gala premiilor VIP.

Fostul agent străin și defector la Securitate, Andrei Marga, s-a perpetuat la putere indiferent de apartenența politică la un partid sau altul. Securistul neo-marxist a avut mereu ușile deschise, deoarece între tovarăși nu pot fi promovați decât tovarășii. 

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Cum s-a perindat prin cele mai înalte funcții în stat un turnător la Securitate

  1. a dat dovadă de om ordinar si nesimțit degeaba a fost prof.ministru,etc.s-a degradat si s-a injosit singur doar pentru castig dar omenia ??

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*