Ultimele Știri

Cum reușește Turcia să șantajeze Uniunea Europeană

Davutoglu Tusk

În contextul crizei imigranților Turcia reușește să șantajeze într-un fel sau altul Uniunea Europeană, astfel, a reușit să obțină trei miliarde de euro și dezghețarea tratatului de aderare la comunitatea europeană.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că aceasta a fost o „zi istorică” în relaţiile Turciei cu UE.

Potrivit acordului, cetăţenii turci ar putea călători fără vize în spaţiul Schengen – care permite libera circulaţie în numeroase ţări europene – până în octombrie 2016. 

„În conformitate cu concluziile Consiliului European din 15 octombrie, ambele părţi au convenit că procesul de aderare trebuie reimpulsionat. Acestea şi-au luat angajamentul de a-şi consolida solidaritatea şi legăturile existente şi de a adopta acţiuni orientate către rezultate în pregătirea viitorului lor comun. UE şi Turcia sunt hotărâte să înfrunte şi să depăşească riscurile şi ameninţările actuale într-o manieră concertată, în vederea consolidării proiectului european. Reamintind declarația finală a celei mai recente reuniuni a G20 de la Antalya, precum și rezoluția 2249 a CSONU, Turcia și UE reafirmă faptul că combaterea terorismului reprezintă în continuare o prioritate.”, se arată în comunicatul Consiliului European.

UE  a decis să ofere asistenţă umanitară imediată şi continuă în Turcia. De asemenea, îşi va amplifica semnificativ sprijinul financiar general. Comisia Europeană a instituit un instrument de asistenţă pentru refugiaţi destinat Turciei, pentru a coordona şi raţionaliza acţiunile finanţate în vederea acordării de sprijin eficient şi complementar sirienilor aflaţi sub protecţie temporară şi comunităţilor-gazdă din Turcia.

De asemenea, UE s-a angajat să aloce un supliment iniţial de resurse în valoare de 3 miliarde de euro. Această măsură vine în sprijinul Turciei, deoarece această țară găzduieşte peste 2,2 milioane de sirieni şi are cheltuieli care se ridică la 8 miliarde USD.

Singurul personaj care a avut curaj să recunoască situația de față a fost președintele Consiliului European, Donal Tusk. Tusk a transmis răspicat că Turcia nu reprezintă singura soluție pentru rezolvarea crizei imigranților.

 

Cele două părți s-au înțeles și asupra unui mecanism de relocare a imigranților, astfel o parte din imigranții sirieni din Turcia vor fi mutați în centrele de primire din Uniunea Europeană. Atragem atenția asupra faptului că Turcia nu respectă drepturile omului, iar minoritățile naționale au parte de persecuții constat. Turcia reprezintă un mare pericol pentru Uniunea Europeană nu o deschidere de drumuri.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*