Ultimele Știri

Cum ne sunt îmbolnăviți copiii din cauza condițiilor precare din școli. 18 elevi au ajuns la spital

copil spital

România secolului XXI. 18 elevi din localitatea buzoiană Ziduri au ajuns la spital săptămâna trecută cu greaţă şi vărsături, iar motivul este unul halucinant.  

Apa de la toaleta din curtea şcolii conţine bacterii coliforme, iar copiii s-ar fi îmbolnăvit după ce s-ar fi spălat pe mâini şi astfel ar fi contaminat mâncarea sau după ce ar fi băut, susţin reprezentanţii DSP Buzău.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, Marijan Milea, în urma analizelor, s-a stabilit că alimentele pe care elevii de la şcoala din satul Zoiţa, comuna Ziduri, le-au primit în cadrul programului ”Lapte şi corn” nu au conţinut bacterii şi nici nu s-au alterat din cauza condiţiilor de păstrare.

El a precizat că au fost luate probe pentru analize atât din iaurtul dat copiilor cât şi din zona de depozitare a acestuia, precum şi de la persoana care se ocupă cu distribuirea acestor produse.

”Rezultatul de analize pentu produse a fost corespunzător, nu au existat neconformităţi legate de examenul microbiologic şi fizico-chimic. Am mers pe flux la unitatea mare de distribuţie, au fost recoltate probe de la lapte şi acolo rezultatele au fost negative”, a declarant, luni, într-o conferinţă de presă, Marijan Milea.

La rândul său, medicul epidemiolog Carmen Scântei, de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Buzău, a spus că diagnosticul medicilor în cazul celor 18 elevi care au ajuns la spital cu greaţă şi vărsături a fost de gastroenterită.

Ea a mai spus că apa menajeră de la toaleta din curtea şcolii din Ziduri conţine bacterii coliforme, iar copiii s-ar fi îmbolnăvit după ce s-ar fi spălat pe mâini cu această apă şi ar fi contaminat astfel şi mâncarea sau ar fi băut.

”Produsele consumate au fost conforme, condiţiile de sanitaţie au fost bune, copiii au reclamat o simptomatologie nespecifică, starea lor generală fiind bună. Am ajuns la concluzia, în urma tututor analizelor, că a fost vorba despre un episod de gastroenterită, generat probabil de apa menajeră, singura sursă de apă a şcolii fiind grupul sanitar, respectiv latrina din curtea şcolii, unde există un foraj propriu, care nu a fost supus legislaţiei, testărilor periodice, nu există un buletin de calitate a apei pentru că nu a fost cerut. În această apă am identificat bacterii coliforme. Probabil că apa a fost folosită la curăţenia în şcoală, probabil elevii s-au spălat pe mâini şi astfel au contaminat produsele ori poate au şi băut”, a declarat Carmen Scântei.

Ea a adăugat că primarul localităţii Ziduri ar fi trebuit să se preocupe de calitatea apei şi să ştie că apa folosită la curăţenia şcolii trebuie să aibă aceleaşi proprietăţi ca apa potabilă.

 Prefectul de Buzău, George Sava, a transmis un set de măsuri către Primăria Ziduri, pentru a rezolva problema apei potabile din curtea şcolii.

“Apa folosită nu era autorizată sau verificată. Primarul are obligaţia să asigure condiţiile necesare copiilor în şcoală. Părinţii ştiau că apa nu este potabilă şi veneau cu apă de acasă, dar copiii sunt copii şi probabil au consumat apă din această sursă. Primarul a fost informat şi a spus că va remedia problema. Toate unităţile administrartiv teritoriale şi directorii de şcoli să ia măsuri pentru a evita apariţia acestor situaţii. De asemenea, le-am transmis să acorde o mai mare atenţie depozitării alimentelor pe care le primesc copiii şi distribuirii lor”, a declarat prefectul George Sava.

Optsprezece copii de la şcoala din Zoiţa, comuna Ziduri, cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani, din clasele a V-a şi a VI-a, au ajuns, miercurea trecută, cu ambulanţele la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, după ce li s-a făcut rău la scurt timp după ce au mâncat la şcoală iaurt şi cornuri, distribuite în cadrul programului guvernamental „Lapte şi corn”.

Dintre aceştia, 13 au fost internaţi cu urticarie, greaţă şi vărsături, în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat, ceilalţi cinci fiind lăsaţi să plece acasă.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, Marijan Milea, spunea că iaurtul pe care l-au mâncat copiii de la şcoala din Zoiţa făcea parte dintr-un lot fabricat în 710 porţii, distribuite în toată zona Râmnicu Sărat.

El spunea că la şcoală condiţiile erau corespunzătoare, iaurtul fiind depozitat într-un frigider, acesta neavând însă un termometru, iar cornurile erau depozitate în dulap. „Am recoltat probe din iaurt, am găsit în frigider 32 de doze, am luat cinci probe, am recoltat teste de sanitaţie din frigider, de pe mesele în care sunt depozitate cornurile, plus de pe mâna celui care le distribuie şi le vom duce în laborator, iar în trei zile vom avea rezultatul”, declara directorul DSVSA Buzău, Marijan Milea.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*