Ultimele Știri

Cum ne protejăm de caniculă

Căldura sufocantă reprezintă un factor important de stres chiar şi pentru organismul sănătos, atenţionează specialiştii.  În lipsa unor măsuri de protecţie, starea de sănătate poate fi pusă în pericol. De exemplu, şocul termic  ori insolaţia pot creşte riscul de deces.  Corpul este prevăzut cu un sistem de autoreglare termică care menţine temperatura internă (37 grade Celsius) în parametri normali. Atunci când ne expunem timp îndelungat la temperaturi mari, organismul încearcă să se adapteze pentru a elimina căldura în exces. Mai exact, la nivel periferic are loc o vasodilataţie suplimentară. Implicit, la suprafaţa pielii, se formează o pătură umedă care, prin vaporizare, favorizează pierderea de căldură din corp.

Deshidratarea apare atunci când nu ne hidratăm corespunzător sau când în mediul ambient umiditatea este mare ori aerul din atmosferă este uscat. Pe fondul acestei vulnerabilităţi, temperatura corpului creşte necontrolat şi, inevitabil, sunt favorizate diferite tulburări. În cazul persoanelor tinere şi îndeosebi al femeilor, lipsa unei hidratări corespunzătoare dezechilibrează balanţa apă/săruri minerale din organism şi, în prima fază, poate favoriza apariţia edemului (retenţie de apă la nivelul picioarelor). Iar dacă persoana în cauză mai are şi o vulnerabilitate circulatorie, acest risc este şi mai mare. O astfel de stare se manifestă prin senzaţia de picioare grele şi prin stare generală de rău. De asemenea, statul prelungit la soare este asociat cu apariţia crampelor musculare (aşa-numiţii cârcei) la nivelul abdomenului şi al picioarelor. Cârceii se formează tot pe fondul diminuării nivelului de electroliţi din corp, care se pierd prin transpiraţie.

Tot din cauza statului prelungit la soare şi în lipsa unor măsuri de protecţie, temperatura corpului poate ajunge şi la 39 , chiar la 40 de grade Celsius, ceea ce este grav, afirmă medicii. Într-o astfel de stare, pe piele apar broboane de transpiraţie, în ciuda faptului că epiderma este rece şi palidă. Totodată, apar dureri de cap, ameţeli şi o stare generală de rău. Cu alte cuvinte, atunci când corpul are o temperatură cu mult peste cea normală apare o stare accentuată de moleşeală şi de slăbiciune. Persoanele care experimentează o astfel de stare ar trebui să se ferească imediat din bătaia soarelui şi, de preferat, să se adăpostească într-un loc bine ventilat şi să bea apă cu puţină sare. Ideală ar fi consumarea unei băuturi izotonice special concepută pentru sportivi, cu rol de refacere a balanţei electroliţilor din corp.

Lucrul în soare poate duce la şoc termic. Dacă temperatura corpului nu este adusă în cel mai scurt timp la valoarea optimă, persoana în cauză poate suferi un şoc termic, o tulburare extrem de gravă care creşte riscul de deces. La risc se află îndeosebi persoanele care muncesc în bătaia soarelui fără să-şi acopere capul şi fără să se hidrateze suficient, precum şi cele care fac sport în aer liber la orele amiezii.

Un efect hidratant şi răcoritor au şi o serie de băuturi, precum limonada, ceaiul verde, socata şi braga. În ceea ce priveşte băuturile alcoolice, ele se vor evita, pe cât posibil, deoarece alcoolul deshidratează suplimentar. Excepţie va face numai berea, însă şi aceasta se va consuma cu moderaţie. De asemenea, se vor evita băuturile pe bază de cofeină, deoarece sunt diuretice şi, implicit, favorizează deshidratarea.

În zilele toride de vară, medicii ne recomandă să adoptăm o dietă de tip mediteranean. Cu alte cuvinte, alimentaţia zilnică se va compune din cât mai multe fructe şi legume. Pe lângă efectul hidratant, apa obţinută din legume şi din fructe se elimină mai greu din corp, susţin specialiştii americani. Se mai pot consuma supe călduţe care hidratează şi reglează transpiraţia. În schimb, se vor evita carnea în exces şi mâncărurile grase, deoarece organismul depune un efort suplimentar pentru a le digera, iar acest lucru duce la creşterea temperaturii interne a corpului. Pentru a-i permite corpului să transpire, trebuie să evităm hainele care înmagazinează căldura, precum cele supraelastice. Ideală este îmbrăcămintea deschisă la culoare, confecţionată din in.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*