Ultimele Știri

Cum ne mint băncile din România cu dobânzi mai mici decât comisioanele

Mulți dintre cei care avem depozit la bancă ajungem să retragem sume de bani mai mici decât cele pe care le-am depus. Deși băncile oferă anumite dobânzi pentru conturile de economii, acestea sunt cu totul anulate de comisioanele pe care și le stabilesc. Astfel, nu numai că nu avem parte de nicio dobândă, însă ni se retrag și bani din sumele pe care le avem în cont.

Dobânzile pe care le oferă băncile pentru clienți sunt în continuă scădere, de cele mai multe ori acestea fiind anulate de multitudinea de comisioane care ni se percep pentru adminitrarea contului, acțiuni bancare sau alte servicii. Problema este nu numai că aceste dobânzi ajung să fie inexistente, însă ajungem să retragem de la bancă, mai puțini bani decât am depus de-a lungul timpului.

Cu cât depozitul este mai mic, cu atât suma de administrare a contului va fi mai mare, deoarece comisioanele de administrare a contului sau cele de retragere a sumei după data scadenţei sunt fixe. 

Pentru a prezenta situația reală din spatele comisioanelor și a dobânzilor aproape fictive, ziarul Adevărul a studiat două conturi, de 5.000 de lei, altul de 15.000 de lei, ambele pe o perioadă de trei luni, respectiv şase luni. 

Ținând cont că în prezent, dobânda oferită de bănci pentru depozitele cu scadenţa la trei luni variază între 0,55% şi 2,6% pe an, s-a constat că pentru trei luni, comisionul total perceput pentru administrare se va ridica la 22,5 lei. Cu un câştig de 5,78 lei şi un minus din comision de 22,5 lei, pierderea deponentului va fi de 16,72 lei pentru doar trei luni.

De asemenea, pentru depozitele în lei cu scadenţa la şase luni, dobânda variază între 0,65% şi 2,85% pe an. O sumă economisită de 5.000 de lei, ajunge să aibă un câştig net din dobândă de 13,65 -59,85 lei. Astfel, pentru o sumă economisită de 5.000 de lei, câştigul net din dobândă va fi de 13,65 -59,85 lei. UniCredit Ţiriac Bank oferă o dobândă de 0,65% pe an pentru un depozit pe şase luni, fără prelungire automată, astfel că, pentru 5.000 de lei economisiţi, câştigul net va fi de 13,65 lei. Nu se percepe comision de deschidere a contului, dar se aplică o taxă lunară de administrare de 7,5 lei. După şase luni, comisionul total datorat pentru administrare este de 45 de lei. Astfel, câştigul de 13,65 lei se va transforma la scadenţă într-o pierdere de 31,35 lei. Aici se adaugă şi comisionul de retragere, explică Adevărul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*