Ultimele Știri

Cum ne este golit buzunarul? Consumul real la maşini, şi cu 50% mai mare decât cel comunicat de constructor

consum masina

Se ştie că datele oficiale de consum comunicate de producătorii auto sunt obţinute la teste regizate cu mare grijă, pentru ca cifrele să sune cât mai bine, însă un raport al Transport & Environment (ONG cu sediul la Bruxelles) arată că diferenţa dintre realitate şi teste ajunge la un uimitor 50%.

Organizația a cerut guvernelor din Uniunea Europeană să-și extindă investigațiile și în privința unor eventuale mecanisme destinate să înșele și datele privitoare la consumul de carburant.

În medie, emisiile de CO2 sunt cu 40% mai mari în trafic, decât în laborator, fiindcă producătorii au găsit tot mai multe metode de a manipula testele, mai ales că în 2001 diferenţa dintre laborator şi realitate era de numai 8%. Scandalul Volkswagen este un avertisment ce arată că testele trebuie schimbate, fiindcă producătorii auto fac abuzuri, spun realizatorii raportului.

Raportul realizat de Transport & Environment (T&E), un ONG de protecţia mediului care colaborează cu Comisia Europeană, spune că în medie emisiile de CO2 ale maşinilor sunt cu 40% mai mari decât cele comunicate de constructori după testele de laborator.

Mai mult, la modele precum Clasa A, Clasa C şi Clasa E de la Mercedes, emisiile în trafic sunt cu peste 50% mai mari, iar BMW Seria 5, Peugeot 308, Volkswagen Golf şi Renault Megane au emisii cu peste 40% mai mari. La fel de mare este diferenţa şi la emisiile de oxizi de azot.

Consumul de combustibil este strâns legat de emisiile de CO2, iar constructorii auto au făcut tot ce se putea la teste pentru ca rezultatele să fie cât mai bune. Dacă în 2001 diferenţa dintre emisiile de la teste şi cele din lumea reală era de numai 8%, acum este de 40%, iar realizatorii raportului avertizează că se întâmplă lucruri necurate, iar modul de testare trebuie urgent schimbat.

Cercetatorii de la Transport & Environment spun că nu au dovezi ca alţi producători ar folosi software de manipulare la teste, însă adaugă că diferenţele dintre rezultatele din laborator şi cele de pe Şosea sunt prea mari încât să fie explicate prin practici demult folosite la teste şi tolerate de autorităţi. Printre aceste practici se numără folosirea unor cauciuri speciale, condusul pe anumite suprafeţe, deconectarea alternatorului sau utilizarea unor lubrifianţi de super-calitate.

Testele distorsionate adaugă pentru fiecare şofer în medie 450 euro/an la costurile cu combustibilul, din moment ce consumul real este net mai mare decât cel promis în materialele de marketing, se mai arată în raport. Noile teste, mult mai pertinente, ar trebui să intre în vigoare în 2017, însă constructorii încearcă mereu să amâne termenul.

„Sistemul european de măsurare a emisiilor de CO2 şi a consumului de combustibil este puternic discreditat. Scandalul Volkswagen reprezintă doar vârful aisberg-ului şi sub el se găsesc abuzuri extinse ale companiilor auto, ceea ce permite maşinilor să înghită chiar şi cu 50% mai mult combustibil decât susţin constructorii”, spune Greg Archer,, manager pentru vehicule ecologice la T&E.

Fostul director Volkswagen, Martin Winterkorn, este anchetat în Germania pentru scandalul Dieselgate. Pe numele lui Winterkorn, care a demisionat săptămâna trecută, au fost primite plângeri și este suspectat de fraudă.

În paralel, grupul Volkswagen însuși a sesizat Parchetul în legătură cu acest scandal. „Obiectivul investigațiilor este de a stabili cine este responsabil pentru instalarea softului pe cele 11 milioane de mașini Volkswagen.

Berlinul a dat un ultimatum companiei germane: până la 7 octombrie trebuie să prezinte măsurile pe care le are în vedere pentru remedierea problemelor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*