Ultimele Știri

Cum ne ajută poveştile în alegerea unei cariere

Gândeşte-te pentru câteva momente la o persoană pe care o cunoşti sau al cărei traseu de carieră te-a inspirat. Sau gândeşte-te la o persoană care te-a motivat să urmezi un anumit traseu educaţional sau de carieră sau care a fost un model pentru tine într-un anumit moment din viaţa ta. Acum încearcă să scrii această poveste sau să ţi-o spui în minte cât de detaliat poţi.

La ce ajută acest exerciţiu? Răspunsul este foarte simplu: de multe ori, prin poveştile noastre noi reuşim să ne înţelegem şi să aflăm răspunsuri la întrebările pe care le avem cu privire la cariera noastră, oferindu-ne un sens şi o coerenţă personală.

Mai specific, povestind despre anumite momente semnificative care ne-au marcat concepţia despre cariera pe care am vrea să o avem, putem interpreta mult mai uşor experienţele pe care le-am avut şi putem facilita luarea unei decizii legate de carieră. Interpretarea acestor experienţe ne ajută să ne înţelegem pe noi, să oferim o coerenţă vieţii noastre de până acum şi să ne validăm propria persoană.

Bineînţeles, de multe ori nu putem face asta singuri. Avem nevoie de puţin ghidaj şi sprijin pentru a scoate la iveală experienţele relevante din viaţa noastră şi pentru a le interpreta corect. Cu ajutorul unor specialişti în domeniu, precum consilierii vocaţionali, putem să avem un punct de pornire în alegera carierei noastre.

Iar pentru cei care deja lucrează în anumite domenii, dar nu se simt împliniţi prin ceea ce fac, tot consilierii vocaţionali îi pot ajuta să se reorienteze profesional. Niciodată nu este târziu pentru o schimbare a traseului carierei pe care am ales-o, poate, forţaţi de împrejurări sau de cei din jurul nostru. Iar prin poveşti (şi, să recunoaştem, ne place la nebunie să povestim) avem o tehnică modernă, plăcută şi eficientă de a reoferi un sens vieţii noastre în ceea ce cariera.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*