Ultimele Știri

Cum îţi menţii creierul sănătos!

În societatea actuală, provocările pe care sistemul nervos trebuie să le suporte sunt în continuă creștere. De aceea, bolile neurologice constituie o gravă problemă de sănătate publică peste tot în lume. Datele oficiale arată că un european din trei suferă de afecțiuni neurologice și psihiatrice, de la insomnie până la accident vascular cerebral sau demență. Nu există o soluție miraculoasă pentru a ne păstra creierul sănătos. Dar o regulă de bază este să ne bucurăm de viață, să fim mulțumiți de noi înșine și de cei din jur. Este dovedit științific că oamenii care sunt fericiți sunt mai sănătoși decât cei pesimiști.

Starea psihologică generală și starea de tensiune în care oamenii trăiesc și stresul de zi cu zi sunt factori de risc pentru toate bolile și în special pentru bolile neurologice. În condițiile în care trăim într-o societate în care stresul este mult mai mare decât în urmă cu 100 de ani, este greu să facem abstracție de el, dar putem lupta împotriva efectelor stresului dacă ne străduim să avem o reabordare a principiilor fundamentale de viață. De exemplu, să utilizăm cu multă măsură noile tehnologii – telefonul mobil și computerul, să avem grijă la asigurarea odihnei suficiente, să evităm activitatea în asalturi, ci să încercăm a avea o constantă în tot ceea ce facem. Să ne sustragem din tumultul vieții cotidiene și să ne dedicăm măcar 30 minute unei activități plăcute, relaxante, cum ar fi practicarea unui sport sau mersul în parc sau mersul pe bicicletă.

Tot mai mulți cercetători trag semnale de alarmă cu privire la factorii care duc la deteriorarea creierului:

-modul și conținutul alimentației, care este tot mai haotică și predominant rafinată și procesată industrial;

-nivelul și diversitatea radiațiilor la care suntem expuși, ambele în creștere;

-anumite elemente specifice legate de poluare;

-utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente;

-suprautilizarea computerului și în general a imaginii, în dauna cuvântului, cu efecte negative asupra remodelării circuitelor cerebrale;

-creșterea continuă a stresului, cu deteriorarea și simplificarea relațiilor interumane, într-un mediu supracompetitiv.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*