Ultimele Știri

Cum dictează Holzindustrie Schweighofer noul cod silvic și recompensează defrișările ilegale de pădure

defrisari

Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri în Washington D.C. şi Londra, a dat publicităţii filmări din care reiese că reprezentanţii companiei Holzindustrie Schweighofer România ar acceptă cu bună ştiinţă şi ar recompensă printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal din pădurile din România.

Reprezentanţii Holzindustrie spun că respectă legile, dar vor face o anchetă internă. Holzindustrie Schweighofer este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţă lemnului, iar numele firmei austriece a fost folosit în discuţiile politice despre un nou cod silvic.

Compania Holzindustrie Schweighofer din Sebeş a obţinut în 2013 un profit record din activitatea de exploatare primară a lemnului. Valoarea profitului net a fost de aproape 100 de milioane de euro, în condiţiile în care societatea a avut acum doi ani o cifră de afaceri de peste 470 milioane de euro. 

Compania Holzindustrie Schweighofer se ocupă în România cu preluarea lemnului rezultat din defrișările ilegale, însă dictează și regulile guvernului pentru a nu bloca activitatea infracțională. Directorul acestei companii vorbește despre jocurile politice și noul Cod Silvic care ar trebui impus Guvernului Ponta.

Președintele Iohannis a preluat cererea mafioților de la  Schweighofer-Holzindustrie, s-a conformat și a trimis spre reexaminare la Parlament Codul Silvic, pe 23 martie 2015, relatează România Curată.

„În timpul filmărilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câştigat drepturile de punere în valoare a unei cantităţi anume de lemn din pădurile unei asociaţii de proprietari din România. În discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu oficialii români şi austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menţionat de mai multe ori intenţia de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociaţia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. În toate ocaziile, oficialiii Schweighofer au confirmat că vor cumpără lemnul. Mai mult decât atât, aceştia au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantităţi suplimentare de lemn”, se arată într-un comunicat emis de Environmental Investigation Agency.

 

„România se află în mijlocul unui efort critic de a combate tăierile ilegale ale pădurilor sale de o frumuseţe şi valoare unică. Această lupta împotriva tăierilor ilegale nu poate fi câştigată dacă o companie puternică precum Schweighofer cumpără cu bună ştiinţă şi recompensează lemnul ilegal”, a spus Alexander von Bismarck, director executiv al EIA SUA.

Pe 23 martie, Preşedintele României a retrimis noul cod silvic înapoi în Parlament pentru amendamente şi dezbateri. La scurt timp a fost dată publicităţii scrisoarea trimisă de CEO-ul Schweighofer către primul ministru al României, cerând să schimbe Codul Silvic, în caz contrar ameninţând cu efecte negative asupra comerţului dintre Austria şi România, în general. Elementul din Codul Silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusă oricărei companii în procesarea unei specii sau sortiment din România.

Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer România spun într-un punct de vedere trimis la solicitarea HotNews.ro că respectă legile şi reglementările în vigoare atunci când cumpără lemn.

În privinţa acuzaţiilor privind cumpărarea de lemn tăiat ilegal, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer spun că vor demara o anchetă internă şi va lua decizii în consecinţă. „Toate persoanele implicate în procesul de achiziţionare sunt obligate să semneze pe proprie răspundere faptul că vor respectă normele de conduită internă. Compania noastră nu va tolera comportamentul inadecvat al angajaţilor săi”, se arată în răspunsul trimis de Holzindustrie Schweighofer România.

În ceea ce priveşte reglementările propuse în noul Cod Silvic, reprezentanţii companiei spun că nu se opun acestora.

„România are 6 milioane de hectare de terenuri forestiere. Dintre acestea, 2 milioane de hectare sunt păduri de conifere. Recoltarea totală din România este de 19 milioane mc pe an, din care 8 milioane mc sunt buşteni de conifere (date INSSE). După deschiderea unităţii de producţie de la Reci, Holzindustrie Schweighofer va cumpără şi prelucra buşteni de conifere în valoare de 2,3 milioane mc lemn de origine românească şi 1,2 milioane mc de lemn provenit din import.

Astfel, volumul total de buştean de conifer achiziţionat de Holzindustrie Schweighofer din fondul forestier românesc, va fi de 29%. Această este o confirmare suplimentară a faptului că Holzindustrie Schweighofer nu se opune Codului Forestier ci interferenţei acestuia în dezvoltarea afacerilor societăţilor comerciale private. Noi considerăm că limitarea liberei circulaţii a mărfurilor este împotriva abordărilor stabilite de către Uniunea Europeană. Codul Silvic are rolul de a reglementa gestionarea responsabilă şi durabilă a pădurilor din România. Aspecte privind concurenţă nu îşi au locul în Codul Silvic. În plus, la solicitarea noastră, Consiliul Concurenţei a confirmat faptul că o astfel de limitare este contrară dreptului concurenţei în România şi Europa, precum şi liberei circulaţii a mărfurilor”, mai spun reprezentanţii companiei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*