Ultimele Știri

Cum au revoluționat medicina celulele unei femei sărace luate fără permisiune

Henrietta Lacks

Celulele „nemuritoare” ale Henriettei Lacks au devenit printre cele mai importante și prolifice instrumente în medicină, utilizate în dezvoltarea de vaccinuri, clonare și cartografierea genelor.

Henrietta Lacks, în vârstă de 31 de ani și mamă a cinci copii, a murit de cancer la col uterin la 4 octombrie 1951. În timpul tratamentului de la Spitalul Hopkins John din Baltimore, SUA, fermierei i s-au extirpat fără permisiunea sau înștiințarea sa, o parte din colul uterin cu celule sănătoase și o parte canceroasă, care au devenit obiect de studiu de-a lungul timpului.

Ulterior doctorul George Otto Gey a descoperit că celulele oamenești pot fi menținute în viață și reproduse pe un termen nelimitat, deși până atunci celulele supraviețuiau doar câteva zile în laborator.

Astfel, medicul a revoluționat medicina, reușind să creeze celule nemuritoare, pe care le-a numit HeLa după Henrietta Lacks. De atunci, aceste celule au fost expuse la toxine, viruși și radiației, trimise în spațiu și multiplicate de nenumărate ori, iar cu ajutorul lor s-au făcut mii de descoperiri medicale și ai contribuit la dezvoltarea vaccinurilor antipolio, clonarea și cartografierea genelor.

În ultimii ani, oamenii de știință au crescut numărul de celule HeLa în jurul valorii de 20 de tone, iar conform unui cercetător, se estimează că toate celulele existente dcă ar fi puse cap la cap, ar face înconjurul planetei de cel puțin trei ori.

În 2010, un tub de celule HeLa avea prețul de vânzare în jurul prețului de 260 dolari.

Totuși, recunoșterea meritului familiei Henriettei, care nici nu-și pot permite nici polițe de asigurări medicale, nu s-a făcut niciodată și nu s-a pus în discuție oferirea unor compensații pentru donația femeii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*