Ultimele Știri

Cum au păgubit cu peste 12 milioane de euro România, Ioana Petrescu și Daniel Chițoiu

România a fost păgubită anual de către compania grecească Intralot începând cu anul 1992 și se vehiculează o gaură de un miliard de euro la Bugetul statului.  În urma încheierii unui nou contract în anul 2003, compania grecească a reușit să se perpetueze ca o căpușă asupa Loteriei Române. Loteria Română plătește lunar 3 – 4 milioane lei pentru sistemul loteristic și serviciile aferente oferite de Intralot. 

Aceste date le puteți citi chiar pe site-ul Loteriei Române la secțiunea ”date financiar-contabile”.

Contractul s-a derulat pe o perioadă de zece ani, iar Intralot a oferit sistemul loteristic și serviciile aferente, primind în schimb între 7,5% și 8,5% din încasarile totale de la jocurile loto: 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker și Noroc Plus. În primii ani a primit 8,5% din încasări, apoi în urma unor renegocieri din 2010 s-a ajuns la 7,5%.

După încheierea contractului în mod normal Loteria Română trebuia să intre în posesia echpamentelor și așa învechite și depășite de cerințele actuale, însă am avut parte de o surpriză. Contractul cu Intralot a fost prelungit prin acte adiționale de foștii miniștrii ai Finanțelor, Daniel Chițoiu și Ioana Petrescu. Această acțiune ilegală aranjată de cei doi miniștri au dus la o pagubă de peste 12 milioane de euro Loteriei Române. Cei doi miniștri  ai Finanțelor în timpul mandatelor nu au efectuat licitații publice pentru alegerea unui furnizor care putea oferi un astfel de sistem ci au preferat un contract cu dedicație. 

Este un furt din bugetul ţării. Grecii au făcut o ofertă pe echipamentele pe care le-au adus în 92, acum 22 de ani, la mâna a doua. Deci, sunt nişte echipamente depăşite şi uzate moral”, a declarat Sorin Constantinescu, fost consilier al preşedintelui Loteriei.

„Un contract păgubos pentru statul român. De acolo se puteau obţine venituri foarte mari. Din păcate, cât am fost ministru de finanţe, nu am reuşit să reziliez acest contract. (…)”, a susţinut Gheorghe Ialomiţeanu, fost ministru al Finanţelor.

„Nu puteai să reziliezi acele contracte, pentru că prejudiciul, penalităţile pe care Loteria Română, Statul Român ar fi trebuit să le plătească (…) erau atât de mari, încât am fi băgat Loteria în faliment”, a explicat Liliana Mincă, fost director al Loteriei Naţionale.

Procurorii DNA efectuează acte de urmărire penală cu privire la procedurile de achiziție publică, al căror beneficiar a fost Compania Loteria Română. În  cauza,  procurorii au dispus, în baza art.  11 din OUG 43/2002, efectuarea unui raport de constatare tehnico-științifică pentru evaluarea prejudiciului.

„Ceea ce se negociaza acum sunt termeni mult, mult mai avantajoși decât în vechiul contract. Au tot fost încheiate acte adiționale la vechiul contract, din trei în trei luni, doarece Loteria nu ar fi fost în stare să opereze singură. Este o situație mult mai bună acum”, a dat asigurări ministrul Ioana Petrescu la data semnării actelor adiționale de prelungire a contractului cu Intralot.

Ioana Petrescu afirmă practic că Dl. Chițoiu prelungea prin acte adiționale vechiul contract pe perioade scurte de 3 luni, însă aceasta a reușit să încheie un contract pe o perioadă mai lungă, deci o treabă excelentă realizată de ministerul Finanțelor.  

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Cum au păgubit cu peste 12 milioane de euro România, Ioana Petrescu și Daniel Chițoiu

  1. daca este adevarat trebuie imediat autoritatile sa i aresteze sa i judece sa i condamne la munca silnica sa recupereze prejudiciul apoi confiscare averilor

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*