Ultimele Știri

Cum ar putea Rusia să profite de amenințarea teroristă asupra Europei

În timp ce haosul din Franța continuă după atacul terorist și mai multe incidente petrecute în Paris, iar oficialii se întrec în declarații precum că „Islamiştii au declarat război Franţei” sau că „Franţa este în război cu terorismul”, Rusia ar putea să profite de fragilitatea occidentului, iar politica sa expansionistă ar putea să ia amploare în sud-estul Europei.

Numai în noaptea trecută peste 50 de atacuri au fost lansate de către separatiștii ruși din estul ucrainean, care au omorât 4 militari și au rănit pe 15, iar ofensiva ar putea continua, mai ales că stoparea confruntărilor militare depinde de oficialii europeni, care sunt preocupați în acest moment de securitate. În aceste condiții, Ucraina rămâne singură împotriva atacurilor rusești, în timp ce vestul european suportă șocul atacurilor teroriste.

Destabilizarea Europei ar fi pentru Rusia o notă pozitivă atât din punct de vedere economic, cât și politic, fiindcă sancțiunile împotriva lor ar putea fi suspendate sau măcar scăzute din intensitate, iar probleme cu lumea arabă ar putea provoca ridicarea prețului petrolului. 

Chiar unul dintre foștii consilieri economici al lui Vladimir Putin, Andrei Ilarionov susținea acest scenariu în luna noiembrie.

„Țările şi naţiunile europene nu ar trebui să fie surprinse, dacă, să spunem, la anul, în primăvară, apare o masivă mişcare politică islamistă, o primăvară islamică în Europa, care va destabiliza ţările europene şi va consuma energia şi atenţia liderilor europeni, în timp ce Putin va încerca să-şi ducă la capăt proiectele sale neo-imperiale.

(…) Să spunem că vor fi anumite mişcări, anumite activităţi chiar în ţările europene, atunci va fi greu să se acorde suficientă atenţie estului Europei”, a declarat economistul pentru televiziunea poloneză TV Republika.

În afară de Ucraina, pericolul rusesc vizează și fostele state din URSS, precum Republica Moldova, Belarus sau Georgia, care deși cochetează cu Uniunea Europeană, ar putea fi amenințate de pârghiile comuniste rămase în societate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*