Ultimele Știri

Cum ajută bonul fiscal la evaziune

bon fiscal

În România, mare parte din gaura din buget este provocată de evaziunea fiscală, care se ridică la aproape 23 de miliarde de euro, peste 16% din Produsul Intern Brut.

Picătura chinezească ce găureşte până la urmă bugetul este de multe ori banala notă de plată de la restaurant. Chelnerii „uită” să aducă şi bonul fiscal, iar în lipsa acestuia patronul nu datorează nimic statului. Pedepsele sunt însă extrem de dure pentru cei care sunt prinşi în fapt.

Când mergeţi la restaurant, uitati-vă cu atenţie ce scrie pe bonul adus de chelner. Notele de plată sau bonurile şi facturile proforme nu au nici o valoare contabilă. Mulţi patroni le folosesc tocmai pentru a încerca să evite plata taxelor.

Dacă Fiscul verifică firma şi găseşte dovada că nu emite bon, inspectorii pot da amenzi de până la 15.000 de lei şi pot suspenda activitatea chiar şi trei luni.

Proformele nu sunt însă ilegale. Specialiştii spun că nu îşi au rostul în cazul unităţilor de alimentaţie şi de cazare. Sunt utile doar pentru tranzacţiile între firme, unde o plată neefectuată poate aduce pagube însemnate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*