Ultimele Știri

Cum a subvenționat Primăria Capitalei o schemă imobiliară de peste 11milioane de euro

Primăria Capitalei riscă să fie evacuată din clădirea în care își are sediul cu toate că putea să o cumpere în contul chiriei plătite până acum. În patru ani, proprietarii imobilului au încasat peste 11 milioane de euro de la bucureșteni. Primăria a girat schema prin care proprietarii și-au vândut lor înșiși clădirea și au obținut alte 11 milioane de euro de la o bancă. Operațiunea s-a derulat printr-un circuit offshore și a fost garantată cu banii bucureștenilor. La capetele tranzacției erau două firme înrudite. Una a rămas cu câștigul, iar cealaltă cu datoriile și a intrat singură în insolvență.

pmbRegie. Foto: Mihai Pogan

Dezvoltatorii au cerut Primăriei 26 de milioane de euro pentru clădirea de peste drum de căminele studențești.

Miza afacerii a crescut toamna trecută când Primăria s-a hotărât să cumpere clădirea în care stătea cu chirie de patru ani. Proprietarii au cerut 26 de milioane de euro, de două ori mai mult decât evaluarea Municipalității. Până atunci, Primăria le-a plătit peste 11 milioane de euro în cei patru ani de chirie. Bani care, conform contractului, puteau fi scăzuți din prețul final al clădirii. Primarul Sorin Oprescu a respins oferta de 26 milioane de euro, iar trei luni mai târziu firma proprietară Apatel Properties SRL a intrat în insolvență. Negocierile dintre cele două părți n-au fost făcute publice.

Reporterii RISE Project au găsit detaliile acestor negocieri în instanță, locul unde Primăria și proprietarii își dispută de câteva luni atât blocul turn cât și mari sume bani. Alte documente arată cum s-a plimbat clădirea între persoane fizice și juridice afiliate, iar bucureștenii au fost puși să gireze schema imobiliară.

Beneficiarii

Afacerea a început în decembrie 2009. Primăria a închiriat atunci blocul turn ca să-și mute activitatea din sediul istoric de pe Bulevardul Regina Elisabeta – clădire aflată în proces de consolidare. Muncipalitatea a acceptat să plătească o chirie lunară de 17,84 euro/mp către compania proprietară Iliotomi Grup SRL, controlată de frații Antonios și Ioannis Tsesmetzis. Cei doi greci au fost de acord ca Municipalitatea să poată cumpăra clădirea în orice moment pe durata contractului, iar banii încasați din chirie să fie scăzuți din prețul final al blocului turn. În contract, nu a fost trecut nici prețul clădirii, nici termenul final până la care ea putea fi cumpărată.

Cu toate că Primăria avea drept de cumpărare, clădirea a fost cedată la puțin timp către o altă firmă privată, Apatel Properties SRL – cu sediul într-o cameră alăturată cu cel al companiei Iliotomi Grup. Pentru această tranzacție, Apatel Properties a luat un împrumut de 11 milioane de euro de la banca Bancpost, pe care l-a garantat chiar cu chiria încasată de la Primărie. Noul proprietar avea asociați și administratori ciprioți. Aceștia erau afiliați cu cei doi frați greci care le-au vândut clădirea, potrivit documentelor din Cipru și România obținute de RISE Project.

Mai mult, Ioannis Tsesmetzis, fostul proprietar, a devenit administratorul noii firme proprietare, după vânzarea clădirii. Cei doi Tsesmetzis au controlat și furnizorul de utilități al clădirii și revendică aproape 4 milioane de euro de la Apatel Properties.

Bancpost și Primăria au contestat, în instanță, aceste datorii dintre firma proprietară și companiile afiliate.

Mai multe pe Rise Project

schema

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*