Ultimele Știri

Cum a fost sărbătorită Ziua Unirii la București, Cluj și Iași

Mica Unire a reprezentat un pas important în procesul de constituire a statului naţional, iar românii nu au uitat de acest eveniment istoric nici la 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. La Iași, București și Cluj-Napoca, mii de oameni au participat la manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie 1859.

La Iași și-au dat întâlnire majoritatea politicienilor și oficialilor români în frunte cu președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta. Șeful statului a fost primul care a ținut un discurs de pe scena amplasată în Piața Unirii din Iași, după care a făcut o baie din mulțime printre ieșeni. 

„Așa cum s-a întâmplat acum un secol și jumătate, și clasa politică de azi trebuie să se ridice la înălțimea idealurilor pe care națiunea română le nutrește”, a transmis Klaus Iohannis ca răspuns la vocile oamenilor care strigau că nu-și doresc să rămână dezamăgiți de acesta și alegerea făcută.

În consecință, Victor Ponta şi delegaţia PSD au fost huiduiți în timpul discursului sau pe traseul dintre Piața Unirii și Biserica „Trei Ierarhi”. Fiind întrebat de jurnaliști cum comentează această întâmplare, după ce cu o zi în urma premierul spusese, tot la Iasi, că a avut o discuție cu liderul local PNL Cristian Adomniței și că a primit asigurări că „va fi liniște la Iași”, Ponta a zis că manifestările de Ziua Unirii nu trebuie transformate în bătălii politice.

„Noi ne-am ţinut de cuvânt, noi ne ţinem întotdeauna de cuvânt şi o să vedeţi că întotdeauna noi cei de la PSD suntem de părere că sărbătorile sunt sărbători. Nu are rost să le transformăm în bătălii politice. Restul, păcatul lor să fie”, a declarat Ponta.

Pe lângă politicienii români prinși în tradiționala Horă a Unirii alături de ieșeni s-au aflat si primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și primarul orașului Cernăuți, Oleksi Kaspruk, care au semnat un acord istoric de colaborare în domeniul educației, culturii și administrației publice între cele trei orașe.

download

18500196

ZIUA UNIRII 2013 - IASI

Ziua_Unirii2013_Iasi29

Ziua_Unirii2013_Iasi31

La București, un steag tricolor imens a fost întins peste Dâmbovița cu ocazia împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. Câțiva zeci de tineri au participat la flash-mob-ul organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în timp ce la Institutul Cultural Român au avut loc dezbateri și mai multe workshopuri.

steag-tricolor-peste-dambovita

steag-tricolor-peste-dambovita1

unirea-obiectiv-national

La Cluj, Ziua Unirii a debutat cu o slujbă oficiată de Mitropolitul Clujului, Andrei la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după care oficialităţile și oamenii simpli au depus flori la statuia domnitorului, iar apoi au asistat la o defilare militară, care s-a încheiat cu același îndemn: „Hai să dăm mână cu mână!”

021IMG_0933

21IMG_0632-Panorama1

21IMG_0662

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*