Cum a fost afectată viaţa românilor din 2008 încoace. 15 indicatori ai celei mai mari crize din ultimii 100 de ani

  • Nicoleta Ungureanu
  • 15 septembrie 2016
  • Economie

Începând cu anul 2008, România s-a confruntat cu cea mai mare criză din ultimii 100 de ani încoace. Deși numărul de supermarketuri şi de clădiri de birouri s-a triplat şi dublat, numărul de joburi este mai mic, conform Ziarul Financiar.

Cea de-a doua crize financiare ca magnitudine din ultima sută de ani a avut ca start oficial falimentul Lehman Bro­thers. Ziarul Financiar a indicat 15 indicatori ai evoluției economiei din anul 2008 până acum.

Indicele BET este în jurul nivelului de 7.000 puncte, o apreciere de 45% faţă de 15 septembrie 2008, însă încă în spate cu 35% faţă de valoarea din iulie 2007. Bursa americană a crescut cu aproa­pe 70% comparativ cu momentul Lehman Brothers, în timp ce indicele german DAX a crescut cu 39%, iar piaţa de capital britanică a înregistrat un avans de 24%.

Companiile au încheiat restructu­rările, iar numărul de salariaţi din eco­nomie se apropie din nou de pragul de 4,8 milioane de oameni, însă creş­terea cu 40% a salariului mediu net tot nu a ajutat economia locală să scoată capul de la coada clasamentului Uniunii Europene. Cu toate acestea, angajaţii din serviciile IT, asigurări, in­dustria grea, extracţia petrolului, sec­torul ban­car şi serviciile anexe extrac­ţiei au ajuns la salarii medii lunare de peste 1.000 de euro. Ei sunt însă doar 170.000 de oameni, adică 4% din efectivul total al salariaţilor din Ro­mâ­nia, iar pentru dezvoltarea economică ponderea lor ar trebui să crească.

În 2008, în România vânzările de te­lefoane inteligente abia treceau de 100.000 de unităţi, iar anul acesta estimările arată o piaţă de 4,2 milioane de unităţi. Pentru generaţiile care cumpără astfel de telefoane s-au dezvoltat şi zecile de turnuri de birouri din Pipera, Barbu Văcărescu sau Cotroceni.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *