Ultimele Știri

Cum a devenit o zonă de război oraşul american Ferguson

Protestele violente continuă să afecteze oraşul Ferguson, statul Missouri, unde un adolescent de culoare neînarmat a fost împuşcat mortal de către un ofiţer de poliţie alb. Acest act a dus la o escaladare a violenţelor şi la o ridicare a nivelului de securite pe străzi. Cum a ajuns America aici?

Cu mult înainte ca majoritatea americanilor să fi auzit de numele lui Osama bin Laden, Al-Qaeda, sau Ferguson, Missouri nume care nu spuneau nimic atunci, Washingtonul a declarat război unui alt fel de rău. Acesta este cunoscut sub numele de cocaină, care sosește zilnic de la frontiera sudică: droguri consumate de locuitorii suburbiilor, de oameni din clasa de mijloc, până la celebrităţile de la Hollywood. Pe 05 septembrie 1989, George H.W. Bush a spus naţiunii că va creşte cheltuielile cu privire la „războiul împotriva drogurilor”, la 7.900.000.000 dolari – „cea mai mare creştere din istorie”.

ferguson1

Această acţiune îndrăzneaţă nu a reușit să oprească fluxul de droguri în cartierele americane. Mai degrabă, programul prost conceput a folosit banii contribuabililor pentru a cumpăra armament militar scump şi pentru a construi noi închisori pentru o luptă lungă şi costisitoare împotriva drogurilor. Acest război al drogurilor a fost îndreptat în special împotriva cartelurilor din America de Sud.

În cele din urmă, cu toate acestea, „războiul împotriva drogurilor”, se evaporă ca un foc de artificii umed. În ciuda acestor acţiuni, ONU a estimat că consumul de opiacee a crescut cu 35 la sută la nivel mondial între 1998-2008, cocaina cu 27 la sută, iar marijuana cu 8,5 la sută. În același timp, comunităţile locale din SUA au moștenit prada din războaiele externe –  Irak şi Afganistan – unelte, maşini, mai multe tone de echipamente militare,  care sunt utilizate astăzi pe străzile din Ferguson, Missouri pe fondul creşterii protestelor de stradă.

National Guard  In Ferguson

Şeful Poliţiei  din Ferguson a fost surprins în timp ce conducea un vehicul negru, care se aseamănă mult cu un „Bearcat” MRAP (Ambush-Mine Resistant Protection Vehicles). Mike O’Connell, directorul de comunicare al Departamentului de Siguranţă Publică  Missouri a declarat pentru Newsweek că  agenţiile de aplicare a legii din  St . Louis County nu au dobândit niciun MRAP de la instituţiile federale.

Imaginea unei prezenţe paramilitare pregătite să lupte împotriva unui inamic extern poate avea un efect nedorit  şi poate crea  o atmosferă de frică şi paranoia în rândul cetăţenilor. Fostul şef de poliţie din Seattle, Norman Stamper a avertizat că, atunci când poliţia poartă uniforme de tip militar, se poate agrava nivelul general de ostilitate perceput de manifestanţi.

Outrage In Missouri Town After Police Shooting Of 18-Yr-Old Man

„Menţinerea păcii la o demonstraţie în esenţă, înseamnă a avea ofițeri de poliţie în uniforme de zi standard, nu haine militare”, a declarat Stamper Vox într-un interviu. „În procesul acestea devin o forţă la locul de muncă în cazul în care aceştia sunt responsabili – în numele controlului, în numele siguranței publice, luarea de măsuri care subminează defapt un control legitim.”

„Folosind fondurile federale, statale şi locale, agenţiile de aplicare a legii au acumulat arsenalul militar pretins pentru a duce războiul împotriva drogurilor care a eşuat total… Dar aceste arsenale nu sunt în nici un caz gratuite, sunt plătite din banii comunităţii. Utilizarea cu exces de zel a echipamentelor de luptă duce la rezultate tragice pentru civili şi ofiţerii de poliţie, escaladează riscul apariţiei unor noi violențe, distruge proprietatea, şi subminează libertăţile individuale „, potrivit unui raport ACLU (American Civil Liberties Union).

6

Acţiunile militare care au loc în Ferguson indică o mişcare la nivel naţional care prevede transformarea totală a departamentelor locale de poliţie în aparate paramilitare, şi în ciuda (sau din cauza) faptului că „războiul împotriva drogurilor”, a scăzut de pe radarul naţional.

Între timp, această investiţie exorbitantă atât în tehnică IT cât şi în tehnici militare pare să fi transformat departamentele de poliţie în mici batalioane de luptă care numai pot face diferenţa între vinovaţi şi nevinovaţi.

Police  in Ferguson, Missouri

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*