Ultimele Știri

Cum a devenit Ioan Niculae cel mai bogat om din România datorită gazului subvenționat

„Averea unora depăşeşte valoarea până la care ei pot să numere”, ne spune Valeriu Butulescu și este atât de valabilă pentru spațiul românesc, încât ne înfioară. În România averea nu se adună ca un rezultat al inteligenței sau a muncii cinstite, ci în urma conexiunilor legate ilegale între miniștri, autorități și companii de stat, care se cumulează cu firmele oamenilor de afaceri, care devin magnați peste noapte. De această dată, vom analiza averea celui mai bogat român, Ioan Niculae, care a devenit și „regele gazului subvenționat”.

În 2013, jurnaliștii de la „Top 300 Capital” îl desemnează pe omul de afaceri Ioan Niculae drept cel mai bogat din România, cu o avere estimată la 1,7 miliarde de euro, având afaceri în industria chimică, energetică, agricultură și comerț exterior. Diferența averii între acesta și următorul magnat corupt, Dan Adamescu, este aproape dublă. Cum a reușit Niculae în câțiva ani să-i depășească la pas pe Dinu Patriciu și Frank Timiș nu se știe, dar e cert faptul că toți aceștia au afaceri în domeniul extragerii resurselor românești. Adică ei au dobândit averi de milioane din pământul strămoșilor noștri.

Dacă dosarului Rompetrol i s-a pus cruce odată cu moartea lui Patriciu, revenim la Ioan Niculae, cel pe care-l paște cât de curând închisoarea în mega dosarul Romgaz, în care alături de el sunt implicați nu mai puțin de 40 de persoane, printre care doi foști miniștri, Vosganian şi Videanu, și alți 39 de oameni din conducererea Ministerului Economiei, Agentiei de Reglementare în Energie și Romgaz. În termeni DNA îl numește grup infracțional organizat, iar prejudiciul adus statului nostru este de minim 115 milioane de euro.

În altă ordine de idei, din 2008 până în 2013, Ioan Niculae și-a dublat averea numai datorită acestei afaceri ilicite. Schema prin care a reușit acest lucru se aseamănă cu o caracațiță extinsă, la care membrele superioare poartă numele de Videanu și Vosganian. Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase ordine, respectiv trei memorandumuri, care în principiu sprijineau interesele financiare ale grupului infracţional constituit de către Niculae, utilizând chiar și unitatea națională Romgaz să funcționeze în interesul privat al firmei Interagro SA.

ioan niculae

După retrospectiva dobândirii averei colosale a lui Ioan Niculae, omul de afaceri și-a început afacerile imediat dupa 1990 în domeniul agricol, înființând o firmă care se ocupă cu comerțul de produse petroliere și chimice. Din 1997 afacerile sale au început să se diversifice, prin achiziția rafinăriei Astra, a două combinate chimice și a câtorva fabrici de producție din industria alimentară, dar și prin preluarea pachetului de control la Asirom.

În 2000, Ioan Niculae a devenit primul patron al fostei Societăți Naționale Tutunul Românesc, după ce a câștigat licitația de privatizare a firmei de stat. În paralel, omul de afaceri a cumpărat și a concesionat terenuri, devenind unul dintre cei mai mari agricultori din România, cu o suprafață cultivată în 2009 de 50.000 de hectare.

Totuși, cele mai mari afaceri ale lui Niculae nu sunt în agricultură, ci în industria chimică și energetică prin firma Interagro. Anume acestei firme din impreiul industrial al lui Niculae i s-a acordat discount-uri comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale, ceea ce a dus la subminarea economiei naționale.

ioan niculae

Scandalul din jurul averii lui Ioan Niculae izbucnește în ianuarie 2012, când DIICOT începe urmărirea penală a omului de afaceri și a mai multor directori din cadrul Ministerului Economiei, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și societății Romgaz, precum:

 • Marcel Adrian Piteiu, membru PDL si director general Romgaz;
 • Ioana Apan, președintele de atunci al Consiliului de Administrație al Romgaz și secretar general adjunct în Ministerul Economiei,
 • Alpar Kramer (UDMR), fost director comercial al Romgaz,
 • Eugen Mitea (PNL), fost director adjunct al Romgaz
 • Dan Victor Alexandru, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în guvernarea Tăriceanu.

avere1Citește și: De ce nu are loc confiscarea averilor marilor corupți?

 

Abia peste un an, pe 2 septembrie 2013, DIICOT solicită începerea urmăririi penale împotriva foștilor miniștri ai Economiei, Varujan Vosganian și Adriean Videanu. Cererile sunt respinse și dosarul parcă intră într-o perioadă de hibernare, însă cu punere de sechestru pe o mare parte a averii celor doi. Trece iarna și procurorii DIICOT decid în februarie să schimbe încadrarea juridică a infracțiunilor în conformitate cu intrarea în vigoare a noului cod penal, astfel că acuzațiile de „complot” și „subminare a economiei naționale” se transformă în infracțiuni de „constituire a unui grup infracțional organizat ” și „abuz în serviciu”.

ioan niculae

Audieri peste audieri și în câteva luni, pe 23 iunie, procurorii propun extinderea cercetărilor și punerea sub urmărire penală în cazul lui Ioan Niculae, soția sa și a alți șase inculpați pentru infracțiuni de sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare a banilor. Peste exact două săptămâni, se pune sechestru pe mai multe bunuri imobile ale inculpaților, pentru recuperarea prejudiciului de peste 130.000.000 de dolari.

 • Soților Niculae li se pune sechestru asigurator pe un imobil din Bușteni, pe trei maşini de lux: două Jeep Wrangler şi un Ford Lariat, pe o vilă rezidenţială, cu o suprafaţă construită de 1.859 de metri pătraţi, un apartament pe Bulevardul Unirii și alte nouă terenuri în zone centrale. De asemenea, au fost blocaţi banii din conturile deschise pe numele lui Ioan Niculae, la cinci bănci comerciale.
 • Nicoletei Mariana Toncea – pe un teren;
 • Stelian Bănățean – pe 14 imobile în Argeș și pe un imobil în Giurgiu;
 • Victor Alexandru Dan, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, pe două imobile în Brașov;
 • Eugen Georgescu, fost vicepreședinte ANRE – pe două imobile în Călărași și Ilfov;
 • Ioanei Apan – pe un imobil lângă București;
 • Șerban Tudor (fost consilier la Ministerul Economiei, acum pensionar) – pe două imobile, unul în Constanța, altul în Ilfov.

Între timp trec și alegerile prezidențiale, iar pe 2 februarie anul curent, DIICOT cere din nou aviz de la Senat şi, respectiv, preşedintelui Klaus Iohannis, pentru urmărirea penală a foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, iar de această dată se aprobă sub presiunea ofensivă a justiției din ultima perioadă.

videanu si niculae

Una peste alta, ei au furat, mituit, corupt pe nimeni altcineva decât statul român. Anii de închisoare vor curge, însă nu și banii din conturile cu minim șase zerouri ale tuturor inculpaților. Confiscarea averilor e iminentă în acest caz, însă nimeni nu are curaj să readucă românilor măcar 10% din bogăția pământurilor noastre scursă prin conturi bancare.

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Cum a devenit Ioan Niculae cel mai bogat om din România datorită gazului subvenționat

 1. Mi se pare foarte superficial prezentat acest subiect, de fapt e genul de presa comandata sau avida de sange, fara sa stea sa analizeze urmatorii factori:
  – in orice stat din lumea aceasta energia este subventionata in industrie;
  – chiar si ca simplu consumator, daca ai un consum peste medie poti negocia pretul energiei;
  – nu se pomeneste nimic despre zonele monoindustriale sau chiar defavorizate, zone in care acest om a investit si a creat locuri de munca, aproximativ 10625 de angajati la nivelul lui decembrie 2012;
  – asemenea vampirilor, romanul nostru este avid de sange si in momentul in care vede un om care a realizat ceva, nu apreciaza, ci judeca: cei cativa oameni din tara care fac agricultura de calitate sunt pusi la zid, sunt judecati de opinia publica pe modelul „cum a facut acesti bani ?” sau chiar daca face o investitie care aduce un beneficiu unei zone, imediat omul nostru spune ” imposibil sa nu aibe vreun interes”
  – oameni buni, sunt bani produsi aici, investiti aici si cheltuiti aici, nu cum vor sa faca ai nostri cu exploatarile de aur si nu numai, dar asta nu se vede. Patetic !

 2. Auzi mai Ony…!! Vrajeala ta psd ista e buna de servit fraierilor cocotati di parlament!! Se vede ca nu cunosti realitatea de zi cu zi a poporului!!Esti varza…!!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*