Cum a decorat Iohannis impostori cărora statul le dă 1000 de euro pe lună. Interlopi cu titlul de ‘Luptător cu Rol Determinant în Decembrie 1989’

Klaus Iohannis

La 26 de ani de la Revoluţie, Guvernul ne obligă să suportăm din bani publici privilegii pentru cei care pretind că au determinat prăbuşirea comunismului în 1989. Printre ei se află foşti parlamentari, actori celebri, foşti membri ai guvernelor de după ’89, intelopi dar şi persoane care la Revoluţie aveau 10 ani!

Pe lângă pensiile speciale legiferate pentru diplomaţi, parlamentari, aviatori, militari şi funcţionari ai Parlamentului, promulgate de preşedinte, bugetul României a trebuit să mai suporte, începând cu anul 2015 cu încă o serie de indemnizaţii speciale, care îl vor împovăra cu peste 20 de milioane de euro în fiecare an.

CITEȘTE ȘI: Documente incredibile: Gabriel Oprea a dat 6 milioane de euro unor hackeri

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a hotărât să-i reintroducă în plată pe revoluţionarii ale căror rente lunare fuseseră tăiate în 2012 din raţiuni de austeritate, dar şi din cauza gravelor nereguli din interiorul acestei bresle. Sub motivaţia respectării adevărului istoric, ordonanţa Executivului a creat o nouă categorie de revoluţionari – ‘luptători cu rol determinant în victoria Revoluţiei’ –, iar cei care vor primi acest titlu urmează să încaseze indemnizaţii care vor ajunge până la 4.000 de lei în fiecare lună! Asta în condiţiile în care un veteran de război este răsplătit cu 135 de lei pe lună, iar salariul unui profesor debutant nu depăşeşte 1.300 de lei.

Peste 6.000 de persoane au depus cerere pentru a deveni ‘luptători determinanţi’, între ei regâsindu-se mai multe nume cunoscute: actori, foşti parlamentari, foşti membri ai Guvernului, academicieni, interlopi şi chiar procurorul general al României!

Pe lângă toate aceste nume grele, președintele României, Klaus Iohannis, a mai conferit titlul de Luptător cu Rol Determinant în Decembrie 1989 lui Eugen Nicolicea.

Despre el se spune că a ‘luptat’ la Turnu Severin și a făcut parte din familia prim secretarului PCR din Mehedinți. În aceste condiții, impostori precum Eugen Nicolicea, vor încasa lunar de la stat, 1000 de euro pe lună.

Helmut Duckadam, Radu Mircea Berceanu, Bogdan Niculescu Duvăz, Alexandru Arşinel , Răzvan Theodorescu (academician, fost ministru şi senator), Gelu Voican Voiculescu (fost vicepremier şi senator, actual consilier în SSPR), Dorel Vişan (actor), Grigore Zanc (fost senator şi ministru) se află pe lista celor 1667 de revoluţionari cărora Klaus Iohannis le-a fost conferit titlul de ‘Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant’.

Pe lista de nume dată publicităţii de către Administraţia Prezidenţială figurează: Radu Mircea Berceanu, Helmut Duckadam, Bogdan-Nicolae Niculescu Duvăz, Eugen Nicolicea, Romeo Marius Raicu, Valentin Hossu Longin.

Luptătorul Nicolicea: ‘Ne-am asumat riscuri’

Conform declaraţiei de avere, deputatul Eugen Nicolicea (UNPR) deţine trei case, trei maşini, o barcă cu motor şi depozite bancare de peste 80.000 de euro, însă asta nu l-a împiedicat să solicite un nou certificat de revoluţionar, cu tot cu indemnizaţia aferentă. ‘E vorba de recunoaşterea faptului că nu am stat, ca alţii, să dorm în timpul Revoluţiei. Până acum n-am beneficiat de niciun drept, pentru că m-a preocupat exclusiv recunoaşterea onorifică. Nici acum nu mă interesează banii, dar până la urmă e treaba mea ce-o să fac cu ei. Sunt proprietatea mea’, a declarat Nicolicea. Întrebat dacă indemnizaţiile de revoluţionar suportate din banii contribuabililor nu sunt prea consistente, deputatul UNPR a răspuns arogant: ‘Mare parte din contribuabili ar fi rămas şi acum cu Ceauşescu. Noi ne-am asumat nişte riscuri când am ieşit la Revoluţie’.

Fost senator şi ministru, Radu Berceanu spune că indemnizaţia de revoluţionar îi mai reduce din amărăciunea de a avea o pensie nejustificat de mică: ‘Eu am făcut Facultatea de Construcţii Aerospaţiale, care era una dintre cele mai grele, şi am lucrat la întreprinderea de avioane câţiva ani. Apoi am fost 23 de ani parlamentar, dar în general vicepreşedintele Camerei şi vicepreşedintele Senatului, iar când n-am fost în Parlament, am fost ministru. Şi după chestiunea asta am 2.380 de lei pensie. Aşa că indemnizaţia de care vorbiţi depinde cum o priveşti şi de unde’. Radu Berceanu omite să precizeze că, pe lângă pensie, activitatea sa din ultimii 26 de ani i-a permis să acumuleze o avere de ordinul milioanelor de euro (casă la Snagov şi apartament în Palma de Mallorca, maşini de lux, bijuterii, depozite bancare).

E greu de stabilit cât de determinant a fost rolul pe care personaje precum Berceanu sau Nicolicea l-au avut în timpul Revoluţiei, astfel încât să fie răsplătiţi din bani publici. Ce ştim cu siguranţă este că la Craiova şi Turnu Severin (oraşele în care se aflau în decembrie 1989) nu s-a ieşit în stradă înainte de 22 decembrie, când Nicolae şi Elena Ceauşescu fugeau cu elicopterul din Comitetul Central. Mai mult, pe 20 decembrie 1989, de la Fabrica de Avioane din Craiova, unde lucra şi Radu Berceanu, pleca spre vestul ţării un detaşament de muncitori înarmaţi cu ciomege, tocmiţi să-i pună la punct pe ‘huliganii din Timişoara’ care se răsculaseră împotriva regimului. După 22 decembrie, craiovenii au intrat în isteria luptei cu teroriştii şi 19 oameni şi-au pierdut viaţa. ‘Sunt locuri în care nu s-a tras nici cu praştia, pe când la Craiova au murit oameni. Iar eu apar pe imagini în balconul Judeţenei de Partid pe 22 decembrie, mă puteţi vedea acolo’, se justifică Berceanu.

În schimb, la Turnu Severin n-a murit nimeni şi a fost, în general, linişte. Şi înainte, şi după 22 decembrie 1989. Eugen Nicolicea (foto dreapta) nu poate să explice prea clar în ce a constat participarea sa la Revoluţie, dar se recomandă drept un vechi opozant al regimului comunist, cu toate că socrul fratelui său era însăşi prim-secretarul judeţului. ‘Dacă vă interesează, aflaţi că au existat nişte fotografii făcute de Securitate, iar eu sunt fotografiat acolo unde sunt. Unii au avut activitate înainte de 15 decembrie 1989, iar eu mă număr printre ei. Nu stau acum să mai comentez, dar puteţi afla din dosar’, se împăunează Nicolicea.

Dosarele revoluţionarilor se află, însă, la SSPR, iar secretarul de stat Adrian Sanda refuză să le pună la dispoziţie, deşi pe baza lor se acordă indemnizaţii din bani publici. ‘Legea prelucrării datelor cu caracter personal mă împiedică să fac publice aceste dosare. Mie mi-ar plăcea să le pun la dispoziţie, să vadă lumea ce a făcut fiecare în timpul Revoluţiei, dar deocamdată nu se poate’, afirmă Adrian Sanda.

Pe lista revoluționarilor cu titlul de ‘Luptător cu Rol Determinant în Decembrie 1989’ se află și interlopi

Printre cei care au pretins că au fost lideri ai revoluției la Constanță se află și Lazăr Cercel și Metin Cerchez. Aceștia se află în evidențele poliției pentru bișniță cu au și geci de piele. Cercel a decedat între timp, însă Metin Cerchez se bucură încă de privilegiile unui revoluționar cu titlul de ‘luptător cu rol determinant’.

O declarație care vă va convinge cât de determinant a fost Metin Cerchez: ‘Eu chiar am fost determinant. S-a spus că apa-i otrăvită şi am verificat, am verificat pe la Institutul de Scafandrii, unde se trăgea, am fost peste tot. Puteam să mor ca un prost’, a explicat acesta.

La Brașov , printre revoluționarii care au trecut de ultima verificare a dosarelor se află Constantin Grancea. Acesta este protagonistul unuia dintre cele mai scndaloase cazuri din această lungă listă.

Cine este Constantin Grancea

În decembrie 1989, personajul nostru era în penitenciarul Margineni. Dar nu pentru motive politice. Arestat în 5 august 1989 pentru furt de benzină din conducte, a fost condamnat la 4 ani de închisoare. Ceea ce nu l-a împiedicat să ceară și să se facă revoluționar.

Este interesant însă că Asociația de la Brașov a ținut în continuare să-și dovedească implicarea în cazul Grancea. Probabil că interesele revoluționarilor cu certificat din Brașov sunt mai importante decât legea. Asociația condusă de Dorin Lazăr Maior a trimis o listă de susținere a fostului deținut. Surpriza cea mai mare a venit atunci când Grancea se declara…evadat din penitenciar.

Probabil că după Revoluție s-a întors în penitenciar, odată ce documente oficiale arată că a fost eliberat în 22 ianuarie printr-un decret al președintelui Iliescu și i-au mai rămas de făcut 1.289 de zile de detenție.

Constantin Grancea spunea în memoriul său de revoluționar pentru ce a ‘evadat’. Pasaje demne de un film de acțiune, a prins teroriști și s-a luptat cu spioni sovietici.

Din păcate, chiar instituția care trebuia să se ocupe de buna funcționare și de corectitudinea acestor acțiuni a fost de multe ori depășită sau chiar complice la foarte multe dintre abuzuri. O instituție unde certificatele de revoluționar au fost emise după bunul plac al unor instrumente politice sau material interesate. Acum este foarte greu să se repare prejudiciile create.

O gramadă dintre revoluționari sunt făcuți la normă și cu încălcarea legilor în vigoare. Până acum, lui Constantin Grancea nu i s-a întâmplat mai nimic.

Un alt interlop aflat pe lista de onoare a revoluționarilor care au luptat pentru țară și care a primit și titlul de ‘luptător cu rol determinant’ este Aurel Iamandi, zis Aurică ‘Papuaşul’, unul dintre liderii lumii interlope din Bucureştiul anilor ’90. ‘Papuaşul’ ar fi participat la Revoluţie în Bucureşti.

Alți interlopi sau persoane certate cu legea, premiate de statul român pentru participarea ‘determinantă’ la revoluție

Un alt dosar aflat pe masa procurorilor este cel al Ramonei Ilie. Pentru că zărneșteanul Marius Ilie, eroul celor mai mari scandaluri din Brașov, n-a putut să-și facă certificat de revoluționar, s-a gândit să beneficieze prin intermediul soției, care la Revoluție avea 13 ani. Marius era în pușcărie în 1989 și poate că asta n-ar fi fost un impediment, dacă n-ar fi avut o evadare spectaculoasă la începutul lui 1990. Marius Ilie are o listă bogată de acuzații – șantaj, ultraj și lipsire de libertate.

Alături de cei doi, mai sunt învinuite alte două persoane din Zărnești: Marius Diea și Marian Bercea. Dosarele lor sunt niște făcături avizate de aceeași asociație brașoveană.

Justiția se mișcă lent. Procurorii invocă procedurile greoaie, dar și volumul mare de activități specifice. De ani de zile se știe că în orașul de sub Tâmpa s-au făcut falsuri grosolane în dosarele de revoluționari.

Procurorii Parchetului Tribunalului Braşov au ridicat câteva sute de dosare și calculatoarele de la sediul Asociației conduse pe atunci de Dorin Lazăr Maior, după aproape patru ore de percheziție. Aceste descinderi au avut loc însă la aproape un an de la constituirea dosarului penal.

La câteva zile, a dispărut și un martor foarte important în dosar: Nicolae Samson. Din motive familiale, dar și penale, se pare că viața lui devenise un calvar. A fost găsit spânzurat într-o hală dezafectată, în apropierea blocului unde locuia. Fost președinte al celei mai mari organizații de revoluționari de la Brașov, fusese citat de procurori în dosarul ‘traficului cu certificate false’. Era chiar învinuit, acuzat de fals în înscrisuri și complicitate la înșelăciune.

Este doar o lungă altă listă de revoluționari asupra cărora planează suspiciuni. Și chiar dacă și-au luat certificatele de revoluționari pe drept, aceștia sunt persoane cu antecedente penale ce fac să roșească orice infractor. Este greu de acceptat pentru o societate să plătească lunar sume de bani sau să recompenseze cu terenuri violatori dovediți, proxeneți, traficanți de droguri sau criminali.

Și la Lugoj a fost semnalată prezența unor certificate suspecte. Acolo Secretariatul pentru problemele revoluționarilor a sistat pentru 35 de persoane din Lugoj indemnizația de revoluționar.

Cele mai multe suspiciuni planează asupra unuia din liderii post-revolutionari ai Lugojului, Petrică Balint. Personaj violent, cunoscut cu antecedente, acesta este șeful Asociației ’16-21 Decembrie 1989 Lugoj’.

Revoluţionarii – 26 de ani de nereguli   

Principalii lideri ai revoluţionarilor din ultimul sfert de secol au fost arestaţi în ultimii ani pentru fraudarea masivă a bugetului de stat. Este vorba despre Dorin Lazăr Maior, Emilian Cutean şi George Costin. Ultimii doi au fost şi secretari de stat ai revoluţionarilor.

Cutean a fost condamnat pentru folosirea unor bani publici în scopuri personale, în timp ce Costin a pus pe picioare o afacere de milioane de euro cu certificate de revoluţionar. Şi-a înfiinţat o reţea de asociaţii şi a fabricat peste 5.000 de revoluţionari (mulţi dintre ei fără nicio legătură cu evenimentele din decembrie 1989). Cu toţii au primit bani grei de la stat, sume pe care Costin le vămuia prin contracte notariale, adunând profituri uriaşe.

George Costin a fost condamnat în 2013 la şapte ani de închisoare cu executare, însă Înalta Curte a hotărât rejudecarea procesului. Adrian Sanda, actualul secretar de stat al revoluţionarilor, admite că mulţi dintre cei care sunt posesori ai unor certificate de revoluţionari le-au obţinut pe nedrept: ‘Sunt de acord că s-au comis foarte multe nereguli. Sunt cazuri în care cineva şi-a luat certificatul profitând de asemănarea cu altă persoană sau familii întregi care şi-au luat certificate. Când depistăm astfel de cazuri, noi le semnalăm Parchetului’.

loading...

3 thoughts on “Cum a decorat Iohannis impostori cărora statul le dă 1000 de euro pe lună. Interlopi cu titlul de ‘Luptător cu Rol Determinant în Decembrie 1989’

  1. De ce sustineti ca indenizatia este 1000 de euro ? Dezinformati opinia publica. Cei care semneaza
    aceste articole, ar face bine sa citeasca istoria Romaniei, sa-si cinsteasca eroii inainte de a scrie aceste minciuni, apoi sa se documenteze t e m e i n i c. Indemnizatia este de 2020 lei, din anul 2011 si a ramas neschimbata.

  2. IN DEC/89 nu se cunostea – termnenul de „privilegii sau indemnizatii PENTRU REVOLUTIONARI ‘ATUNCI CEI CARE AU AVUT curajul a se opuna unui regim pe care il consideram criminal [ASTAZI REGRETAM } AU TRAIT PENTRU UN IDEAL „SI NU PENTRU PRIVILEGII-„‘ NU CUNOSTEAM CA VOM AJUNGE SA FIM INSULTATI-
    DE TOATE SCURSRUILE SOCIETATII – BORFASI – BANDITI -bogatasi -mosieri – bancheri
    partide ‘”óameni politici si de afacerii”” marii jefuitori ai TAII -care in 26 de ani au reusit sa RUINEZE ECONO0MIC-SI FINANCIAR TARA — Din negura timpului si isttoriei, ticalosii – si frustratii au batjocorit si insultat VALORILE- -DAR AU laudat SI LINS SCURSRUILE -INFRACTORII -CURVELE – SI –BANDITII -DACA IN DEC/89 CONOSTEAM – CE V-A DEVENII ROMANIA – SI CUM VOM FI INSULTTAI IN FATA LUI DUMNEZEU SI A CONSTINTEI NOASTRE ERAM DE PARTEA CELOR PE CARE ATUNCI II NUMEAM TERORISTI – NU ESTE TIMPUL TRECUT – – „romanii „respecta exclusiv -criminalii – smecherii – curvele BETIVII -DROGATII — si marii borfasi si talhari, jefuitorii banului public – In fata acesttor scursuri „romanii ” tac ca viermii – ,cu un comportament de SLUGI AM ZIS SI MARS AM ZIS !

  3. TERORISTI,REVOLUTIONARI SI INCA CU ROL DETERMINANT, PENSII SPECIALE SI ALTE 1001 DE TRUCURI , SUNT METODE SPECIFICE ,,SERVICIILOR ” DE A DEZBINA SI STAPANI POPORUL. MA TEM CA MAMALIGA NU VA EXPLODA IN VIATA ASTA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *