Ultimele Știri

Cum a cumpărat Putin putere de influenţă în UE prin Ungaria

Chiar dacă are o economie slăbită, Rusia este dispusă să-şi cheltuie banii pentru fonduri externe. Astfel, Moscova va oferi un împrumut de 10 miliarde de euro pentru Ungaria, sub masca unui contract de energie nucleară, consemnat de Vladimir Putin şi Viktor Orban la Budapesta, acum două luni.

Ungaria a semnat un acord interguvernamental în valoare de 10 miliarde de euro cu Rusia privind construirea a două noi blocuri pentru centrala nucleară de la Paks, care asigură 40% din consumul intern al ţării. Prima tranşă a împrumutului va ajunge la Budapesta chiar în acest an, a declarat un comisar al guvernului maghiar pentru Reuters, deşi Comisia Europeană încă nu a aprobat acest acord.

‘Negocierile în curs nu blochează proiectul’, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, în timp ce criticii acuză că prin acest pact s-a vândut, de fapt, putere de influenţă Rusiei în interiorul Uniunii Europene.

„Motivul investiției Paks nu este vorba despre campaniile electorale, ci despre securitatea energetică de pe termen lung a țării”, a spus Kovacs.

De cealaltă parte, un fost deputat al partidului de guvernământ Fidesz, Zoltan Illes, a declarat că această afacere este un camuflaj.

„Aceasta este o tranzacție financiară, iar pentru ruși este cumpărare de influență”, a explicat fostul secretar de stat pentru Mediu din Ungaria, care se opune utilizării energiei nucleare.

Ungaria a plănuit iniţial să plaseze contractul de extindere a centralei nucleare la o licitaţie publică, însă ideea a fost repede abandonată, deşi unele firme occidentale s-au arătat interesate, împreună cu Rosatom, compania rusă care a obţinut contractul. Aşadar condiţiile de eligibilitate privind Rosatom, cât şi accesul public la datele proiectului sunt restrânse.

Specialiştii din cadrul Ministerului Dezvoltării care au lucrat pe planurile de extindere a centralei Paks au fost marginalizaţi, au declarat sub anonimat pentru Reuters două persoane familiarizate cu sectorul energetic din Ungaria. Ceea ce relevă faptul că un grup de influenţă de pe lângă premierul Orban a gestionat contractul companiei Rosatom, care a oferit şi un împrumut ca parte din afacere, adică doar 20% din suma necesară extinderii centralei nucleare o va achita guvernul ungar.

Deşi se neagă în continuare că Ungaria ar fi aliatul Rusiei, se ştie că Moscova şi-a folosit relațiile comerciale – în special cele ale vânzărilor de gaze – pentru a putea exercita o influență în Europa şi numai, iar în contextul sancţiunilor economice pe fondul crizei din Ucraina, Kremlinul are nevoie susţinători.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*