Ultimele Știri

Cum a ajuns România țara dezindustrializării? Povestea unor uzine care erau cândva mândria economiei, dar care zac astăzi în paragină

România era cândva mândră de rapiditatea cu care oamenii pot pune pe picioare o industrie, însă lucrurile s-au schimbat de atunci, iar o mare parte dintre uzinele care cândva se bucurau de succes zac, astăzi, fără nicio speranță.

Această situație ar putea fi explicată prin datoriile uriaşe, jocurile politice şi produsele necompetitive. La zeci de ani distanță, reușim să producem doar cu o treime mai mult decât în 1989.

În pași ușori, toate marile uzine industriale, altădată mândria economiei româneşti, au fost culcate la pământ de la Revoluţie până în prezent.

Cea mai bună poveste pentru a exemplifica dezindustrializarea României este legată de dispariţia fabricii Tractorul Braşov , aceasta fiind în perioada interbelică un mare producător de avioane de luptă. În perioada de glorie, uzina fabrica un tractor la fiecare nouă minute şi oferea locuri de muncă pentru 25.000 de angajaţi. Maşinile agricole de la Braşov erau cunoscute în întreaga lumea, iar exporturile ajungeau în ţări precum China, India, Egipt, Zambia, Rusia, Congo ori Brazilia, relatează Realitatea.net.

Odată cu trecerea anilor 1990, Tractorul a intrat într-un lent proces de privatizare, care l-a condus spre faliment. Guvernele care au venit la putere după căderea comuniştilor nu au fost capabile să găsescă soluţii potrivite care să ajute uzina. Astfel, aceasta a ajuns în anul 2002, să mai producă doar 4.000 de tractoare la o capacitate de 32.000 de tractoare/an. În această situaţie grea, în 2007, uzina a rămas numai cu 1.900 de muncitori.

tractorul brasov

(liceeni trimiși să lucreze în fabrica Tractorul)

Rând pe rând, angajaţii au plecat de bunăvoie sau au fost disponibilizaţi, dar în timp, pe ruinele fostei mândrii comuniste şi-a făcut loc o construcţie uriaşă. Cumpărătorii, nişte investitori britanici, au promis cel mai mare complex imobiliar din Europa Centrală şi de Est cu o valoare estimată la 1,5 miliarde de euro. Situația a făcut însă ca în locul uneia dintre cele mai mândre uzine din România să fie inaugurat în acest an cel mai mare mall din Transilvania. 

Povestea se repetă și pentru alte fabrici precum Colorm Codlea, Chimica Râşnov sau Sere Codlea.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*