Ultimele Știri

Cum a ajuns Oprea profesor și general la 40 de ani? „Am căutat să am cât de cât acoperire!“

gabriel oprea

Vicepremierul Gabriel Oprea a vorbit într-un interviu acordat în 2012 despre cum a devenit general şi profesor la vârsta de 40 de ani. Oprea arată că pentru a ajunge profesor nu a parcurs toate etapele de acordare a titlurilor didactice pentru că nu era obligatoriu, fiind cercetător ştiinţific. Totodată, vicepremierul a vorbit despre cum a ajuns general la propunerea fostului premier Adrian Năstase.

Interviul a fost acordat Narcisei Iorga şi publicat în 2003, în Evenimentul Zilei. Gabriel Oprea era atunci prefectul Capitalei. Redăm mai jos interviul aşa cum a apărut în 2003:

Domnule Oprea, vă prezentaţi ca ofiter de justiţie militară. Ce înseamnă această funcţie? Sunteţi magistrat?

Am fost ofiţer de justiţie militară, şi asta este arma pe care o reprezint eu acuma, în calitate de militar activ. Acuma sînt…

Prefectul Capitalei.

Prefectul Capitalei, exact.

Lucrarea de doctorat când aţi prezentat-o?

În procedură penală.

Când?

Deci doctoratul a durat vreo patru-cinci ani, deci în jurul anului 2000 am devenit doctor. La domnul Ion Neagu, în procedură penală.

În 2001 aţi devenit profesor universitar la Colegiul Naţional de Apărare. Până să obţineţi acest titlu aţi mai predat undeva?

Ca să ajungi profesor trebuie să ai un numar de lucrări ştiintifice, un număr de participări la nişte colocvii, un numar de cărţi. Eu am trecut aceste baremuri şi am devenit profesor universitar în cadrul Colegiului Naţional de Apărare a Ţării (n.r. – titulatura corectă este Colegiul Naţional de Apărare). Am fost şi director adjunct pe-acolo, m-aţi înteles?

Dar aţi parcurs toate etapele de acordare a titlurilor didactice, aţi fost mai întâi preparator, apoi asistent, lector, conferenţiar?

Nu este obligatoriu să parcurgi toate etapele dacă faci cercetare ştiinţifică, m-aţi înţeles? Poţi să le parcurgi pe toate, dar dacă eşti cercetător ştiinţific în domeniu şi îndeplineşti criteriile se formează o comisie şi devii profesor universitar. Eu am devenit perfect legal, dacă asta vă interesează.

Citeste mai mult: adev.ro/nxe0lp

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*