Ultimele Știri

Criza refugiaţilor ia amploare. Fluxul migrator s-a mutat spre vest, prin Croaţia

imigranti

Criza refugiaţilor se amplifică în timp ce Uniunea Europeană nu găseşte soluţii. Germania şi Austria au cerut convocarea unui summit excepţional. Cursele feroviare între Austria şi Germania au fost suspendate din nou. Între timp, imigranţii au deschis o nouă rută după ce Ungaria a sigilat frontiera: prin Croaţia. Premierul Zoran Milanovic a anunţat că refugiaţii vor fi lăsaţi să traverseze ţara şi să plece liberi spre Europa Occidentală.

După intrarea în vigoare a legislaţiei speciale anti-imigraţie şi închiderea frontierei cu Serbia nu au mai intrat în Ungaria decât 367 de migranţi. Budapesta a anunţat că 316 dintre ei au fost puşi sub acuzare pentru avarierea barierei de sârmă ghimpată instalată de-a lungul graniţei.

Fluxul migrator s-a mutat spre vest, prin Croaţia. Zeci de refugiaţi sirieni au traversat graniţa dintre Serbia şi Croaţia şi încearcă să ajungă în Austria, ocolind Ungaria. Printre ei se află şi numeroşi irakieni. Imigranţii ajung la frontiera sârbo-croată cu autobuze sau taxiuri. Potrivit autorităţilor de la Belgrad, câteva mii de oameni intră zilnic în Serbia venind din Macedonia.

Ruta prin Croaţia este mai dificilă. Statul din Balcanii de Vest este membru al Uniunii Europene, dar nu are acces direct la Spaţiul Schengen. Este şi motivul pentru care imigranţii sunt preluaţi de poliţie, înregistraţi şi transportaţi în centre speciale de primire.

Zagrebul a anunţat că are capacitatea de a adăposti 3.000 de refugiaţi, mult mai puţin decât numărul de oameni care încearcă să ajungă zilnic în Europa Occidentală.

Există, însă, o problemă şi mai gravă: câmpurile de mine de la frontiera dintre Serbia şi Croaţia. Autorităţile de la Zagreb au trimis deja în zonă unităţi militare de geniu specializate în deminare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*