Ultimele Știri

Criza politică din Bulgaria joacă o nouă etapă astăzi la scrutinul de vot

Bulgarii participă duminică la vot în alegeri anticipate, ca urmare a demisiei unui guvern condus de socialiști, în luna iulie. Sondajele de opinie sugerează că formațiunea de centru-dreapta GERB poate câștiga cele mai multe voturi, dar sunt lipsiți de o majoritate parlamentară, care consta în 240 de locuri eligibile. 

Principalii rivali sunt socialiștii ( BSP ) și partidul etnic-turc DPS. Bulgaria este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, a fost zguduită de proteste în ultimii ani și se confruntă cu un nivel scăzut de trai și cu o criză bancară.

bulgaria

Partidul GERB, condus de fostul premier Boiko Borisov este principalul favorit la urne, dar este probabil să se bazeze pe partide mai mici pentru a fi în măsură să formeze o coaliție de guvernare. 

„Chiar acum nu văd cum și cu cine să formeze un guvern,” declară Borisov, citat de agenția de știri AFP la începutul acestei săptămâni. Ruptura cu DPS, fostul partener în coaliția de guvernare al GERB, a fost văzută ca principalul motiv pentru demisia cabinetului. 

O controversă în jurul conductei South Stream , menită să realizeze aprovizionarea cu gaz rusesc spre Europa de Vest prin Bulgaria, de asemenea, a jucat un rol important în căderea guvernului. Plamen Oresharski liderul DSP, a fost criticat pentru faptul că nu reușit realizarea proiectului și construcția conductei, un proiect inacceptabil pentru Bruxelles datorită încălcării normelor UE.

În luna iunie , la scurt timp după anunțul că Bulgaria a oprit lucrul în cadrul proiectului, țara a avut probleme financiare,  iar în centrul acesteia au jucat un rol important două dintre cele mai mari bănci din țară, care, de asemenea, nu au mai dorit să acorde credite, din cauza incertitudinii politice. Una dintre cele două  bănci principale, Commercial Bank Corporate ( CCB ), a fost închisă după ce clienții au intrat în panica și au retras milioane de leva din depozitele lor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*