Ultimele Știri

Criza mondială de țiței, pierderi de 7,4 miliarde de dolari

petrol

Acţionarii companiilor petroliere pierd dividende de peste 7 miliarde de dolari, din cauza cotaţiilor scăzute ale petrolului . Criza de țiței  a determinat producătorii să păstreze fondurile. Mulți investitori au tăiat plăți pe care le considerau  sacre.

Tăierea dividendelor este o altă măsură dureroasă luată de companii, pe lângă concedierile şi investiţiile anulate de peste 100 de miliarde de dolari. Pierderea fianciară vine în timpul celei mai grave scăderi a preţurilor petrolului din ultimele decenii.

Plata trimestrială a dividendelor este puțin probabilă să fie reluată în curând.

Cea mai mare reducere a dividendelor, de 75%, a fost luată de compania americană Kinder Morgan, provocând  acţionarilor pierderi de 3,44 miliarde de dolari, în 2016. Kinder Morgan este cel mai mare operator de conducte petroliere din Statele Unite.

Alte companii care au redus masiv dividendele sunt ConocoPhillips (cu 2,4 miliarde dolari) şi Anadarko Petroleum ( cu 447 milioane dolari), urmate de  Marathon Oil, Eni, Chesapeake Energy şi Transocean.

Pe lângă reducerea dividendelor, ConocoPhillips a anulat planurile de creştere a producţiei şi a anunţat că se aşteaptă să revizuiască în scădere valoarea unor exploatări cu 800 de milioane de dolari.

În Europa, declinul cotaţiilor petrolului a determinat Repsol, cea mai mare companie petrolieră spaniolă, să reducă dividendele pentru prima oară în şapte ani, după ce a raportat pierderi în trimestrul patru al anului trecut.

Compania norvegiană Statoil a menţinut dividendele, dar a propus ca plăţile să aibă loc sub formă de acţiuni, în loc de numerar.

Măsuri de reducere a dividendelor au luat şi companii canadiene precum Husky Energy, Crescent Point Energy şi Cenovus Energy.

Companii mari ca Exxon şi Chevron sunt atât de mari încât este dificil pentru ele să se numească o poveste de creştere. Acţiunile lor aduc venituri, companiile ştiu de ce deţin investitorii acţiunile lor

Brian Youngberg, analist la firma Edward Jones în St. Louis

Chevron a anunţat la începutul lunii martie că va reduce cheltuielile pentru noi proiecte cu 26%, în următorii doi ani.

Avem o bază de acţionari care pun preţ pe constanţa veniturilor. Este baza noastră tradiţională de acţionari. Preţuiesc continuitatea

John Watson – preşedinte-directorul general Chevron

Chiar dacă preţurile petrolului vor creşte, companiile vor fi reticente să majoreze dividendele. Priorităţile lor vor fi plata datoriilor şi refacerea rezervelor de numerar, pentru a evita o nouă criză financiară, a spus un analist.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*