Criză în spitale! România are un deficit de 13.000 de doctori

Aproximativ 13.000 de medici lipsesc din spitalele românești, ca urmare a emigrării acestora în țări unde sunt mai bine plătiți. Posturi la Cardiologie, ORL sau Terapie Intensivă rămân neocupate în multe orașe, în unele ajungându-se la un deficit de chiar 50%, conform Mediafax.

România se află într-o reală criză în ceea ce privește numărul cadrelor medicale. În unele orașe, anumite posturi din spitale sunt scoase la concurs chiar și a treia oară, în multe cazuri fiind acoperite de medici deja angajați, prin ture prelungite.

“Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate, pur şi simplu nu au medici”, recunoaşte chiar ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

În anul 2015, la nivelul Colegiului Medicilor Cluj au fost înregistrate un număr de 211 cereri pentru obţinerea certificatului profesional curent, necesar exercitării profesiei de medic în afara graniţelor României. „ UMF produce medici, iar ei pleacă. Lipsa de medici s-a văzut în momentul discuţiilor legate de gărzile lunare care trebuie asigurate. Dacă trebuie un medic să facă două gărzi pentru acoperirea graficului de şapte gărzi, rămân cinci gărzi descoperite. Şi s-a ajuns în situaţia anormală ca un medic să facă 10 – 11 gărzi pe lună, peste programul lui, iar mulţi nu mai rezistă, sunt terminaţi, storşi ca lămâia. S-a ajuns la o sclavie a gărzilor”, a declarat Radu Vasile, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Cluj, pentru agenţia Mediafax.

Potrivit unor date oficiale, foarte puține spitale din România au toate posturile ocupate. În Bucureşti sunt 6.700 de posturi vacante, în Ialomiţa 44% din posturile din sistemul de Sănătate sunt neocupate, în Călăraşi – 42%, în Tulcea – 40%.

În total, aproximativ 13.000 de medici lipsă, o cifră echivalentă cu cea a cadrelor medicale plecate în străinătate

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *