Ultimele Știri

Criza imigranților: Acord de cooperare în gestionarea afluxului de migranţi din Balcani

Lideri europeni au ajuns la un acord de cooperare în gestionarea afluxului de migranţi din Balcani, dar nu au oferit o soluţie rapidă la criza care ameninţă să facă alte victime odată cu venirea iernii şi să ridice unele ţări europene împotriva altora, relatează Reuters în pagina electronică, informează Mediafax.

Reuniţi la Bruxelles în timp ce o femeie şi doi copii mureau pe mare în largul coastelor Turciei, cancelarul german Angela Merkel şi premierul grec Alexis Tsipras s-au întâlnit cu liderii altor nouă ţări de pe ruta de la Marea Egee către Germania, folosită de peste o jumătate de milion de oameni care au sfidat frontierele Uniunii Europene (UE) şi sârma ghimpată.

După negocieri care au început duminică seara cu ceea ce unii oficiali au numit o rundă de atacuri furioase între lideri, cele 11 guverne participante au emis un document prin care se angajează să coopereze printr-un plan de acţiune în 17 puncte, ce include crearea a 100.000 de locuri în centre de migrare, cu ajutorul ONU, pentru 100.000 de persoane, dintre care jumătate în Grecia.

„O acţiune unilaterală poate declanşa o reacţie în lanţ”, se arată în declaraţia comună – ceea ce reflectă deja un fapt, în contextul în care diverse state şi-au închis frontierele sau au condus ori lăsat autobuze pline cu migranţi neînregistraţi la frontierele vecinilor lor.

Merkel, a cărei cotă de popularitate scade după ce a deschis frontierele Germaniei unor sute de mii de sirieni, a cerut reuniunea la doar zece zile după ultimul dintr-o serie de summituri UE în format complet dedicate crizei migraţiei. Ea a declarat că este urgent să se ajungă la o soluţie umană pentru zecile de mii de oameni blocaţi la frontiere în Balcani, în frig şi ploaie.

Grecia, aflată în prima linie a valului de migranţi anul acesta, a fost criticată pentru că nu a implementat legislaţia UE cu privire la înregistrarea nou-veniţilor. Potrivit unor oficiali, Tsipras s-a opus iniţial îndemnurilor ca Grecia să-şi extindă considerabil adăposturile pentru azilanţi şi să accepte pază suplimentară la frontiere din partea altor state UE.

Cu toate acestea, acordul final include un angajament elen în vederea suplimentării, până la sfârşitului, cu 30.000 a numărului locurilor în centre pentru migranţi. Potrivit unor oficiali, Grecia are în prezent 7.000-10.000 de locuri. Alte 20.000 de persoane urmează să primească găzduire privată în Grecia, se arată în declaraţie, iar alte 50.000 de locuri urmează să fie create în ţări situate mai la nord, de-a lungul rutei.

Un alt element al planului constă în faptul că Slovenia, o ţară membră UE, urmează să primească luna acesta 400 de poliţişti suplimentari pentru a gestiona afluxul de migranţi, după ce Ungaria şi-a închis frontiera cu Croaţia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*