Ultimele Știri

Criza din Rusia aruncă în aer francul elvețian?

Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume și este cunoscută ca țara cu cele mai sigure bănci din lume. În urmă cu câteva luni paradisul elvețian a fost zguduit de acțiunile liderului de la Kremlin Vladimir Putin, care a ordonat oligarhilor să aducă banii în Rusia și să se reorienteze în privința vacanțelor de lux, pentru că Soci poate deveni un St. Moritz în scurt timp.

La rândul său cancelarul german Angela Merkel a insistat cu sancțiunile împotriva Rusiei. Acțiunile cancelarului pot fi observate în toată splendoarea în criza cipriotă. În 2013 criza din Cipru a lăsat oligarhii ruși fără milioanele de euro ascunse de brațul lung al FSB-ului rusesc.

În urma adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei, oligarhii lui Putin au început să își retragă banii din conturile secrete elvețiene, dar mai mult de atât preferă să își petreacă vacanțele în Rusia. Astăzi, 15 ianurie, francul elvețian a explodat și a crescut cu 30 la sută în timp de câteva minute. Mai multe bănci și burse au decis blocarea tranzacțiilor în moneda elvețiană.  

O altă variantă ar fi schimbarea rublelor în franci elvețieni, fapt cunoscut în domeniul financiar încă din luna decembrie. În timp ce rubla s-a depreciat masiv, francul s-a apreciat masiv, deorece oligarhii au căutat o salvare în băncile elvețiene. 

Serghei Kyuregyan, un manager în vârstă de 35 de ani al unei companii energetice din Moscova, a decis să renunțe la o vacanță europeană la schi în această iarnă și a preferat o călătorie la Marea Neagră.

„Am vrut să petrec vacanța în Rusia”, a spus el, explicând că, în trecut, sa dus în Elveția. „Am decis să merg la schi în Soci.”

Numărul de ruși care stau în hoteluri elvețiene a scăzut în 2014, odată cu deprecierea rublei. Guvernul președintelui Vladimir Putin a cerut vacanțe la domiciliu. Orașul St. Moritz a fost o destinație preferată pentru rușii bogați, aici străzile sunt pline cu mașini scumpe, restaurante de lux și reprezentanțe Prada, Gucci, Hermes International, dar de acum lucrurile se pare că nu vor mai stat atât de bine pentru stațiunea elvețiană.

Oferta de Crăciun pentru ortodocșii pe stil vechi  umplea peste 126 de camere la hotelul Kulm, iar pentru un concert de operă rușii puteau plăti chiar și  600 de franci (590 de dolari). 

„Nu avem o listă de așteptare cum a fost în ultimii ani,” afirmă directorul hotelului Kulm, Heinz Hunkeler, explicând că, în timpul sezonului de schi rușii constituie circa 13 la sută din clientelă. „Rubla are un anumit efect, dar, desigur, mulți dintre clienții noștri au bani în afara Rusiei. Fenomenul naționalismul lui Putin, nu ar trebui subestimat.”

Managerul Kyuregyan este unul dintre acei ruși,  care a ales să nu călătorească în străinătate din „motive politice”, mai degrabă decât din considerente pecuniare. „Schiatul în Soci nu a fost mai ieftin decât în ​​Europa, dar nu mai scump.”

Hotelul elvețian de 5 stele Carlton, care a servit ca locuință a familiei regale din Grecia în timpul primului război mondial, a resimțit criza din Rusia. „Actualul sezon de iarnă a adus noi provocări din cauza mediului politic și economic dificil” din Rusia și țările vecine, a declarat Corinne Denzler, director al hotel Group Tschuggen, companie care deține hotelul.

Din 2005, rușii s-au bucurat de o vacanță oficială de 10 zile încadrând Crăciunul în calendarul iulian pe ianuarie 7. Între 2005 și 2013, numărul de turiști ruși care vin în Elveția s-a dublat. Ei au generat 133 de milioane de franci pentru sectorul turismului elvețian în 2013, potrivit estimărilor birou turistic. Rușii sunt cunoscuți pentru faptul că își țin banii ascunși în conturile offshore elvețiene, de aici și vizitele regulate în micuțul stat alpin.

După anexarea de către Rusia a Crimeei anul trecut, numărul de ruși care s-au cazat în hoteluri elvețiene a scăzut cu o zecime între lunile mai și octombrie.

Natalya Novikova, un manager în vârstă de 34 de ani la o firmă din Moscova, care a venit la St. Moritz în ultimii șase, șapte ani, a declarat că deprecierea rublei a păstrat o parte din prietenii ei departe de Elveția în acest an, iar pe alții i-au pus în situația de a alege cazări mai ieftine.

„Nu mi-am putut imagina să nu vin – orice s-ar întâmpla”, a declarat Novikova, care se bucură de o cafea alături de soțul ei în soarele dimineții. „Este unul dintre locurile noastre preferate pe pământ.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*