Criză de carburanți în Franța, înainte de Euro 2016. Cozile se măresc de la o zi la alta

  • Adelina Mitrache
  • 25 mai 2016
  • Externe

Mii de benzinării din Franța au fost nevoite să se închidă pentru că nu mai au ce să vândă! Iar asta se întâmplă cu trei săptămâni înainte ca în Franţa să înceapă Campionatul European de fotbal. O grevă a muncitorilor din rafinării, nemulţumiţi că modificările propuse la legea muncii ar putea duce la concedieri, a lăsat staţiile de alimentare pe uscat. În acelaşi timp, cozile din benzinării devin tot mai lungi, de la o zi la alta. Iar conflictul dintre guvernul francez şi cei care se opun noii legi a muncii se adânceşte. Azi intră în grevă şi feroviarii, pentru a cincea oară de la începutul lunii martie. Conducerea căilor ferate franceze dă asigurări că traficul va fi mai puţin perturbat decât în timpul grevelor de săptămâna trecută.

Şase din cele opt rafinării pe care le are Franţa sunt afectate de mişcarea de protest, fiind închise sau cu stocurile pe terminate.

În Franţa sunt peste 3000 de benzinării în criză de stoc, cum este și cea din spatele meu, situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare pentru oameni”, relatează Sebastian Perju.

Experţii susţin că rezervele de combustibil sunt suficiente pentru cel puţin două luni, dacă guvernul decide să apeleze la stocurile de urgenţă. Deocamdată, şoferii sunt îngrijoraţi când văd tot mai multe benzinării închise din cauza unui proiect de lege care îi ameninţă pe angajaţii rafinăriilor.

– Trebuie ca toată lumea să se mobilizeze împotriva acestei legi.

– Deocamdată eu am suficientă benzină, dar apoi, vedeți cum e, toată lumea vorbește despre asta și avem impresia că asta a fost, n-o să mai existe carburant.

Situaţia riscă să se agraveze, căci două dintre principalele porturi franceze, cel de la Marsilia si cel de la Le Havre, se pregătesc să se alăture protestului. Cel din urmă procesează 40% din importurile franceze, iar oprirea activităţii acolo ar lăsa aeroporturile pariziene fără carburant în cinci sau şase zile, potrivit primarului oraşului. Premierul francez îi acuză pe sindicalişti că procedează nedemocratic.

„Să iei consumatorii ostatici în acest mod, la fel ca şi economia noastră, industria, aceste acţiuni continue menite să elimine proiectul (n.r. – de modificare a legii muncii) nu înseamnă democraţie”, a declarat Manuel Valls, premierul Franţei.

Greva afectează însă şi transporturile în comun. Mâine, 15% dintre zborurile de pe aeroportul parizian Orly vor fi anulate, iar sindicatele din aviaţia civilă ameninţă să înceteze lucruril pe 3 şi 5 iunie. Angajaţii metroului şi căilor ferate ameninţă şi ei să intre în grevă.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *