Ultimele Știri

Crinuţa Dumitrean a primit un mandat de arestare pentru 30 de zile din partea magistraţilor ÎCCJ

Fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, a primit un mandat de arestare pentru 30 de zile, conform deciziei magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Împreună cu Crinuţa Dumitrean, a fost reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA şi Oana Vasilescu care a ocupat funcţia de vicepreşedinte ANRP, la data faptelor. Magistraţii ÎCCJ au decis ca în cazul Oanei Vasilescu să fie luată măsura punerii sub control judiciar.

Crinuţa Dumitrean, cunoscută drept protejata liderului PDL Ioan Oltean, este acuzată de abuz în serviciu, în acelaşi dosar în care a fost arestată preventiv şi şefa DIICOT Alina Bica.

Potrivit DNA, Crinuţa Dumitrean şi ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, şi el arestat în această cauză, prin care s-a stabilit o valoare supraevaluată a unui teren de 13 hectare din Bucureşti. Mai exact, este vorba despre o valoare de 377.282.300 de lei, în final cauzându-se un prejudiciu de peste 60 de milioane de euro. După cum se ştie, despăgubirile au fost acordate afaceristului Gheorghe Stelian, un apropiat al cuplului Elena Udrea-Dorin Cocoş.

„La data de 15.03.2011, inculpata Dumitrean Crinuţa-Nicoleta, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu ceilalţi membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, situat în Bucureşti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.

Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expert, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii Comisiei Centrale pentru StabilireaVASILESCU OANA, la data faptelor vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, pentru infractiunea abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare.

Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.”, se arată în comunicatul DNA, privind faptele de care sunt învinuite Crinuţa Dumitrean şi Oana Vasilescu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*