Crescent, bilanțurile contabile, firmele, Dan Voiculescu și averea poporului român

Presa Liberă a realizat o anchetă pe parcursul anilor 2015-2016 despre averea omului de afaceri Dan Voiculescu și furtul a sute de milioane de dolari printr-un atac raider asupra companiei de stat, Crescent Commercial & Maritime (Cyprus) Limited. 

În anul 1981 se semneză convenția pentru evitarea dublei impuneri între Cipru și Republica Socialistă România, fiind și atunci considerat un semi-paradis fiscal. În urma acestui tratat țara noastră urma să aibă numeroase avantaje fiscale și putea să își desfășoare legal activitatea de import-export, ceea ce reprezenta o mare parte din averea României.

Compania de stat Crescent Commercial & Maritime (Cyprus) Limited a fost înființată în anul 1984 și este activă în continuare. 

De aici vine marea surpriză. Cum poate fi activă o companie de stat înființată în 1984, dar activele sale nu mai aparțin statului?

1

Statul comunist nu putea figura direct în acte, astfel erau puși în funcții de administrare ofițeri de Securitatea precum, Dan Voiculescu și Mihai Lazăr. Securistul Mihai Lazăr actulul director al companiei Crescent este ”cheia” banilor lui Voiculescu și mâna sa dreaptă în toate afacerile, deși publicul larg nu a auzit prea des numele său.

mihai lazar

Presa Liberă a reușit să intre în posesia bilanțurilor contabile ale companiei Crescent. În bilanțurile contabile sunt prezentate sumele de bani, destinația acestora către firmele sale, administratorii și întregul imperiu condus de Dan Voiculescu. Totul a fost administrat de cea mai puternică companie de audit din lume, respectiv PricewaterhouseCoopers.

Voiculescu Dan

Un prin exemplu elocvent: din auditul compaiei Crescent făcut în 2002 de către PWC reiese că Dan Voiculescu ocupa funcția de Președite de Onoare al companei Crescent, factor de decizie, după cum se vede în documentul de mai sus.

Atacul Raider 

La prăbușirea regimului comunist Dan Voiculescu și alți securiști care administrau companiile offshore ale statului român s-au auto-împroprietărit prin atacuri raider. Având cunoștință despre operațiunile și conturile bancare ale companiei Crescent, Dan Voiculescu nu a făcut altceva decât să mituiască personajele care au pus întrebări și au făcut comisii (prietenul Mugur Isărescu, Teodor Stolojan și alții).

După revoluția din 1989, Dan Voiculescu însuși declara următoarele în ´Averea Diavolului´, documentar aparut în anul 1991:

 

Jurnalist: – În anii 80′ ați strâns sute de milioane… Zeci de milioane de dolari. Unde s-au dus acești bani?

Voiculescu: – Acești bani sunt în conturile Crescent din Cipru. Toți banii aceștia. Profiturile nete sunt în conturile Crescent din Cipru.

Jurnalist: – Cât valorează compania acum?

Voiculescu: – Pff… nu știu… ăsta e un secret? Normal! Dacă e un secret nu pot să îți spun.

Jurnalist: – Îmi puteți spune dacă banii companiei au ajuns în conturile regimului Ceaușescu?

Voiculescu: – Nu domnule. 

Jurnalist: – Niciun ban?

Voiculescu: – Niciun ban!

Crescent 1

Crescent 2

Din documentul prezentat mai sus, extras tot din auditul din anul 2002 al societății Crescent, se vede clar că sumele investite mergeau către trustul Intact, CCA Intact SA – peste 4.300.000 dolari (de precizat că la acea vreme dolarul avea o valoare mult mai mare) și Antena 1 SA și către alte firme de casă ale lui Voiculescu!

Voiculescu recunoaște în acest interviu că toți banii companiei Crescent sunt în conturi și nu au ajuns la îndemâna regimului Ceaușescu. Dan Voiculescu și-a însușit astfel o avere colosală, bani pe care i-a investit în manipularea și îndobitocirea poporului român(trustul Intact), dar și, în conducerea și manipularea clasei politice din România.

Domn’  profesor cum îi spun angajații săi, este unul dintre cei mai puternici și influenți oameni din această țară, chiar dacă se află la închisoare. La semnalul său toată clasa politică s-a făcut preș în fața trustului Intact, însuși președintele țării s-a dovedit a fi o marionetă a acestui păpușar numit Dan Voiculescu. 

Presa Liberă va prezenta începând de luni o serie de materiale complexe despre averea lui Dan Voiculescu, bilanțurile contabile ale companiei Crescent, firmele din România și modul cum a reușit acesta să subjuge clasa politică. 

loading...

2 thoughts on “Crescent, bilanțurile contabile, firmele, Dan Voiculescu și averea poporului român

  1. Eu unul m-am saturat de atata amagire si minciuna. O tot balacarim de 25 de ani si nu aflam nimic si nici nimic nu se intampla. Totul e praf in ochi, pana si arestarile si condamnarile sunt de fatada, ei primind ani de puscarie si sunt eliberati dupa cateva luni. Stau in detentia ca la hoteluri de lux iar conturile puse la adapost nu li se golesc niciodata. Sa fiti ai dracu cu Romania voastra, o tara de slugi proaste!

  2. AU MIRIT TINERETUL DEGEABA ,TOTUL A FOST PUS LA CALE DE ILIESCU SI CAMARILA LUI,DAR EL NU RASPUNDE PENTRU NIMIC E CURAT CA LACRIMA DE LA EL PORNESTE TOT DEZASTRUL ,LA FEL SI PETRE ROMAN,DAR I-I INTREABA CINEVA,DE MINERIADA I-L INTREABA CINEVA,SE VORBESTE DAR NU SE IA NICI O MASURA PINA CIND DUMNEZEU NE VA SCAPA DE EI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *