Ultimele Știri

Costica Vărzaru, condamnată cu suspendare, în dosarul fraudei la bacalaureat, pentru că detenţia ar fi suportată de contribuabili

Tribunalul București a luat o decizie în ceea ce o privește pe Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală. Aceasta este condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Motivul este unul interesant: costurile detenției ar ajunge să fie suportate de contribuabili.

Costica Vărzaru a fost cercetată pentru că a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi. 

„Instanţa de judecată are în vedere în stabilirea naturii şi cuantumului pedepsei ce urmează a se aplica inculpatei interesul societăţii, în condiţiile în care ca şi profesor nu s-au ridicat obiecţiuni cu privire la probitatea sa profesională, probitate care poate fi pusă în slujba societăţii, cu atât mai mult cu cât costurile aferente executării pedepsei în detenţie sunt suportate tot de către contribuabili”, arată instanţa în motivarea deciziei.

Chiar dacă acestă directoare a adus prejudicii de imagine și sistemului de învățământ din România, prin ideea că se poate promova la examenul de bacalaureat prin fraudă, faimoasa directoare a primit, pe lângă cei trei ani de închisoare cu suspendare, doar o sută de zile de muncă în folosul comunităţii. Cum va servi dânsa comunitatea, vom vedea!

„Instanţa de judecată reaminteşte că inculpata a fost îndepărtată de tot ce înseamnă funcţii de conducere sau decizie cu privire la examene importante din viaţa elevilor, iar potrivit consilierului de probaţiune, reconsiderarea sistemului de valori al inculpatei din perspectiva rolului şi importanţa profesiei de cadru didactic poate avea loc prin implicarea acesteia în programe de consiliere organizate la nivel comunitar”, arată instanţa în motivarea deciziei.

În același dosar a apărut și numele Elenei Dumitru, secretara liceului. Aceasta ar fi fost complicele Costricăi Vărzaru. Fosta secretară a liceului, a primit o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

În ceea ce priveşte împrejurarea că atitudinea pe care inculpata a înţeles să o aibă faţă de superiorii săi pe linie profesională constituie un factor de risc, predispunând la o posibilă reiterare a comportamentului antisocial, instanţa de judecată îşi însuşeşte opinia consilierului de probaţiune prezentată în referatul de evaluare, că un astfel de risc poate fi combătut prin includerea inculpatei într-un program de schimbare cognitiv comportamentală şi de conştientizare a consecinţelor faptelor comise”, a mai scris judecătorul în motivare, cu referire la Elena Dumitru.

Potrivit rechizitorului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, dar și a altor persoane, a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*