Ultimele Știri

Coșmarul viu din 9/11

11 Septembrie nu a dispărut din memoria americanilor, ci dimpotrivă, evenimentele din ultimul timp, cu precădere atacurile grupării teroriste SI/ ISIS, reactualizează teroarea provocată de prăbușirea turnurilor gemene. Decapitarea jurnalistului American, violarea femeilor și convertirea obligatorie la islam, precum și un val important de migrație al civililor în zonele apropriate demonstrează faptul că Terorismul nu a fost înfrânt. Comemorarea victimelor din 11 septembrie accentuează problemele pe care gruparea jihadistă a statului Islamic le generează în Irak.

În ceea ce privește contextul, se observă faptul că echilibrul fragil se datorează atât lipsei unui actor dominant care să joace rolul de mediator, precum și numeroase conflicte generate de interesele divergențe ale actorilor regionali. Acest fapt se datorează faptului că Irakul deține importante resurse de petrol. Spre exemplu, Siria și Iran își definesc politica externă drept o luptă împotriva Irakului pe care-l definesc “un dușman de moarte”. Prin urmare, destabilizarea Irakului și îndepărtarea SUA din această zonă reprezintă obiectivele principale ale celor mai importanți actori din regiune.

Se constată faptul că este imposibilă realizarea unei alianțe regionale pentru apărarea Irakului împotriva statului autoproclamat SI/ ISIS. În plus, datorită sprijinului pe care Rusia îl acordă Siriei, o intervenție ONU în Irak are șanse mici de reușită datorită dreptului de veto în Consiliul de Securitate ONU a Rusiei. În schimb, interesul SUA pentru apărarea drepturilor omului este dublat de interesul economic generat de resursele importante de petrol.

În plus, impactul pe care atentatele de la 11 septembrie 2001 le-au avut atât asupra SUA, cât și asupra comunității internaționale, precum și eforturile necesare pentru a elimina liderul grupării Al-Qaida, Osama bin Laden, expansiunea Statului Islamic reprezintă o actualizare a atentatelor asupra Turnurilor Gemene. Mesajul transmis este acela că, în orice moment, în orice loc, oricine este pasibil de a deveni victimă a terorismului, fără ca cineva să-i garanteze protecția necesară.

Brutalitatea cu care teroriștii acționează pentru a produce teamă în rândul civililor, fără ca atacatorii să fie pedepsiți, decredibilizează însăși instituțiile statului. Un stat incapabil de a asigura protecția propriilor cetățeni, respectarea legii, precum și sancționarea celor care au încălcat-o, generează imense pierderi în ceea ce privește legitimitatea statului respectiv.

Într-o lume în care nu poți să fi sancționat atunci când ucizi civili nevinovați, violezi femeile și impui convertirea obligatorie la un cult religios, instaurezi automat starea de anxietate în interiorul societății. În contextul în care interesul fiecărui om este acela de a-și asigura propria securitate, o extindere a Statului Islamic ar pune în pericol relațiile dintre oameni, deoarece fiecare îl va percepe pe cel din preajma să drept potențial inamic, capabil de a-i lua viața.

Coșmarul viu din 9 septembrie 2001, o “Axă a răului” extinsă, se resimte în momentul în care nerespectarea legii și a ordinii va genera instaurarea anarhiei sau a trecerii în tabăra adversă.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*