Ultimele Știri

CORUPȚIE: Procurorul EVA, mai tare ca Darius Vâlcov în tablouri

tablouri

Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul Tribunalului Iaşi, a intrat în atenția colegilor de la DNA deoarece ar fi vândut peste 200 de tablouri, unele dintre acestea fiind false, afirmă surse judiciare.  

Fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov a devenit cunoscut opiniei publice ca un mare amator de artă în urma perchezițiilor procurorilor DNA, care au descoperit peste 100 de tablouri ale unor artiști celebri precum Pablo Picasso, Nicolae Tonitza şi Ştefan Luchian.

Procurorul Emilian Eva a fost vizitat astăzi de colegii de la DNA, fiind suspectat de fapte asimilate celor de corupţie şi în legătură cu protejarea patrimoniului cultural naţional, care ar fi fost comise în perioada 2011-2015.

Surse judiciare au declarat că Emilian Eva, procuror la Parchetul Tribunalului laşi, cu gradul profesional de procuror al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, este suspectat de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii, cu privire la declaraţiile de avere referitoare la obiecte de artă.

Potrivit surselor citate, Emilian Eva ar fi introdus pe piaţa de artă din România şi ar fi tranzacţionat sub diverse forme, direct sau prin intermediari (case de licitaţii, magazine on-line, vânzarea directă către persoane interesate de investiţii în artă, exporturi în ţări din spaţiul comunitar), bunuri culturale prezentate ca fiind autentice, dar între care erau şi unele false.

Untitled

În acest fel, în perioada noiembrie 2014 – iunie 2015, Emilian Eva ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Picturile erau luate, în principal, de la Nicolae Dan Tesloianu, medic la Spitalul Judeţean „Sfântul Spiridon” din Iaşi, cunoscut colecţionar de artă din municipiului Iaşi, precum şi de la Tegzes Gabor, un samsar de opere de artă care îşi desfăşoară activitatea în Transilvania.

Emilian Eva ar fi achiziţionat de la medicul din Iaşi 34 de tablouri ale căror fotografii au fost postate pe site-ul www.olx.ro, sub numele unui utilizator nou cu contul „toppainting”, pentru 31 dintre operele de artă fiind făcută menţiunea că proprietarul deţine certificate de autenticitate, au precizat sursele citate.

Anchetatorii susţin că Emilian Eva ar fi interpus mai multe persoane persoane în cumpărarea de picturi, transportul, evaluarea şi expertizarea acestora, precum şi în exportul unora dintre operele de artă. Printre persoanele care l-ar fi ajutat pe Emilian Eva sunt Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţionase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, şi de fiica magistratului, studentă în Iaşi, au precizat sursele citate.

Surse judiciare au precizat că procurorii ridică documente de la Parchetul Tribunalului Iaşi, printre care şi din biroul magistratului Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, cel care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu.

De asemenea, anchetatorii fac percheziţii şi la locuinţa lui Nicolae Dan Tesloianu, la societatea Cardiomed SRL, unde medicul este asociat, precum şi la două locuinţe ale fiicei procurorului, Bianca Mădălina Eva.

aa

Emilian Eva deținea pânze semnate de Octav Băncilă, Erno Tibor, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuţă, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ştefan Pelmuş, Otto Briese, Hentia Sava, Ion Musceleanu, Aurel Bordenache, Ştefan Popescu, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frentiu, Adam Bălţatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălaşa, Jean Steriadi.

În numai 4 luni, respectiv între 4 februarie – 22 iunie 2015, ar fi achiziţionat sau ar fi dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, ar fi cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, ar fi restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori, şi ar fi valorificat sau ar fi încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 tablouri semnate sau presupus a fi executate de către pictorii Alexandru Ciucurencu, Jean Al Steriadi , Jean Cheller, Radu Darânga, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Hatmanu Dan, Karoly Ferencz si Nicu Enea.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, în prezent procuror la Parchetul Tribunalului Iaşi, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.

Potrivit declaraţiei sale de avere din 2014, Emilian Eva deţine un teren în Iaşi, în suprafaţă de 1.935 de metri pătraţi, dobândit în 2007, precum şi un teren extravilan de peste 100 de metri pătraţi, tot în Iaşi, dobândit de soţia sa.

În declaraţia de avere, Emilian Eva nu a menţionat că ar deţine obiecte de artă şi de cult, bijuterii, colecţii de artă şi de numismatică sau oboiecte care fac parte din patromoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare să depăşească 5.000 de euro.

Procurorul Eva are o maşină marca Subaru, cumpărată în anul 2010, iar în 2014 a vândut un autoturism, pentru care a primit aproximativ 3.500 de euro.

Emilian Eva are de restituit două credite, unul de 110.000 de franci elveţieni, contractat în 2007 şi scadent în 2032, şi celălalt de 10.000 de lei, luat în 2013 şi scadent în 2014.

Emilian Eva a obţinut, în anul fiscal anterior declaraţiei de avere, venituri de 140.000 de lei din activitatea de procuror, iar soţia sa a avut venituri de 48.000 de lei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*