Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns la Curtea de Argeş. Pe traseu, maşina a fost întâmpinată de sute de oameni cu flori şi steaguri

curtea de arges

Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns, sâmbătă, în jurul orei 15.45, cu trei sferturi de oră întârziere, la Curtea de Argeş, unde va avea loc o liturghie ortodoxă înainte ca sicriul să fie depus în pronaosul noii Catedrale Arhiepiscopale. Pe traseu, convoiul a încetinit la trecerea prin mai multe localităţi, iar clopotele bisericilor au bătut îndelung, cortegiul fiind întâmpinat de sute de oameni cu flori, steaguri sau lumânări, aflaţi de-a lungul drumului, potrivit News.ro.

Pe traseul spre Curtea de Argeş, sute de oameni din localităţile prin care a trecut cortegiul funerar au ieşit pe marginea drumului pentru a întâmpina maşina morturară care a purtat trupul neînsufleţit al Reginei Ana.

Vîrstnici cu candele în mână sau tineri cu tablete şi telefoane mobile au aşteptat pe stânga şi pe dreapta drumului, în comunele din Dâmboviţa şi Argeş, trecerea cortegiului funerar.

Unele dintre femeile care au ieşit să întâmpine cortegiul funerar au purtat ii traţionale româneşti, maşina funerară fiind primită cu aplauze.

Unii dintre localnici au adus cu ei flori pe care le-au aruncat pe şosea, înaintea maşinii mortuare, alţii au ieşit cu steagul României în localităţi precum Valea Mare şiTopoloveni, pe unde a trecut cortegiul funerar. Pe traseu, s-au aflat şi echipaje de Poliţie.

Zeci de persoane, localnici şi susţinători ai Casei Regale veniţi de la zeci de kilometri distanţă, s-au adunat în faţa noii Catedrale Arhiepiscopale cu câteva ore înaintea ceremoniei de înmormântare a Reginei Ana, care începe cu o slujbă ortodoxă.

Printre cei care au sosit deja la Catedrala din Curtea de Argeş se numără localnici, dar şi susţinători ai Familiei Regale care au venit de la zeci sau chiar sute de kilometri distanţă pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Unii au adus cu ei steaguri ale României sau ale Casei Regale ori fotografii ale membrilor Casei Regale a României.

Potrivit unui anunţ făcut de Casa Regală, publicul are acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş, la ceremonia religioasă urmând să asiste reprezentaţi ai Familiei Regale a României şi ai celorlalte familii regale care au venit în România din străinătate pentru funeralii.

Autorităţile din judeţul Argeş au mobilizat un număr impresionant de forţe de ordine, atât în Curtea de Argeş, cât şi pe traseul pe care cortegiul funerar îl va parcurge până la noua catedrală din municipiu, unde se află mormintele membrilor Familiei Regale.

Prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, a declarat pentru News.ro că sute de reprezentanţi ai Poliţiei Judeţene Argeş, ai Poliţiei Locale Curtea de Argeş, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Jandarmeriei sunt mobilizaţi astfel încât funeraliile reginei să se desfăşoare fără incidente.

La ora transmiterii acestei ştiri, pe traseul spre intrarea în catedrală şi în faţa parcului noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeş sute de oameni de toate vârstele, inclusiv copii, cu flori şi steaguri, au aşteptat sosirea cortegiului funerar, în timp ce în faţa Catedralei Arhiepiscopale au fost aşezate scaune pentru participanţii la ceremonie – membri ai Casei Regale şi reprezentaţi ai mai multor familii regale din Europa.

Oamenii aruncă flori şi aplaudă la trecerea maşinii mortuare.

Principesele din Familia Regală au capetele acoperite cu voaluri negre şi toţi membrii Calei Regale ţin lumânări în mâini.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi depus pe un catafalc amplasat pe treptele din faţa intrării în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş.

Conform programului stabilit de către Casa Regală, slujba de înmormântare a Reginei Ana în pronaosul noii Catedrale din Curtea de Argeş urma să înceapă la ora 15.00, însă a fost întârziată cu trei sferturi de oră.

Protosinghelul Caliopie Cristian Ichim, consilier eparhial, a declarat pentru News.ro că slujba va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, de IPS Iosif, mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, IPS Calinic Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, de doi preoţi şi un diacon, iar coliva a fost făcută de măicuţele de la mănăstire.

Potrivit aceleiaşi surse, slujba înmormântării va fi obişnuită, dar scurtată, astfel încât să dureze circa 30 de minute, potrivit programului stabilit de Casa Regală.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat în cripta din dreapta intrării în noua catedrală arhiepiscopală. Pe piatra funerară, sculptată cu ornamente florale, va scrie simplu: „Ana”. Cripta în care va fi înmormântată Regina Ana este lângă cea în care şi Regele Mihai îşi va dormi somnul de veci.

Piatra de temelie a noii Catedrale Arhiepiscopale a fost pusă în urmă cu şapte ani, în prezenţa Principesei Margareta.

Părintele Caliopie spune că muncitorii au lucrat până târziu în noapte pentru a pune la punct ultimele detalii pentru înmormântarea Reginei Ana.

Clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Argeş au vestit momentul începerii slujbei ortodoxe de înmormântare la Necropola Regală a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeş.

”Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş, iar presa va avea acces numai în faţa Noii Catedrale de la Curtea de Argeş”, transmite Casa Regală.

Cortegiul a plecat din Piaţa Palatului Regal, din Bucureşti, sâmbătă, în jurul orei 12.00, şi a circulat cu o viteză redusă prin centrul Capitalei până la Piaţa Charles de Gaulle, de unde maşinile au accelerat în drumul către Curtea de Argeş, trecând prin Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni şi Piteşti. Pe traseu nu s-au făcut opriri, dar prin localităţi cortegiul a încetinit

După slujba catolică din Piaţa Palatului Regal a avut loc ceremonia militară de aşezare a sicriului în maşina mortuară. La ceremonia militară au luat parte ofiţeri şi subofiţeri de la Muzica Reprezentativă a Armatei, care au intepretat Marşul Funebru compus de Frederic Chopin, şi de la Brigada de Gardă 30 Mihai Viteazul. După ce sicriul a fost urcat în maşina mortuară, au început să bată clopotele de la Biserica Kretzulescu. Bucureştenii prezenţi au aplaudat şi au aruncat flori în calea cortegiului.

Cortegiul funerar a fost însoţit până la Piaţa Romană de doisprezece jandarmi călare, militari ai Ministerului de Interne. 

Funeraliile reginei Ana au început, sâmbătă, la Bucureşti, cu o scurtă slujbă în rit ortodox, oficiată de către patriarhul Daniel în Sala Tronului din Palatul Regal. Ulterior, sicriul a fost aşezat de către militari din Brigada de Gardă ”Mihai Viteazul” pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal pentru slujba oficiată în rit romano-catolic.

Ceremonia funerară din Piaţa Palatului a avut loc în prezenţa Custodelui Coroanei, princesa Margareta şi a familiei regale, a prim-ministrului Dacian Cioloş, a mai multor miniştri, printre care Costin Borc, Anca Dragu şi Raluca Prună şi a fostului preşedinte al României Emil Constantinescu.

Serviciul religios a fost oficiat de către Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici. La ceremonie au fost prezenţi şi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi numeroşi bucureşteni veniţi să o conducă pe Regina Ana pe ultimul drum.

Au fost prezenţi membri ai familiilor regale străine, reprezentanţi ai instituţiilor din România şi din Republica Moldova şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. Regele Mihai nu participă la funeralii din cauza stării de sănătate.

Acestea sunt primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale  reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 şi cele ale regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Guvernul României a decis ca ziua înmormântării Reginei Ana să fie zi de doliu naţional.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *