Ultimele Știri

Corina Creţu printre rezervele Parlamentului European. Echipa lui Juncker ar putea fi remaniată

Conform site-ului EurActiv.com, Parlamentul  European are rezerve în privinţa a şase comisari desemnaţi, printre care şi Corina Creţu şi există posibilitatea unei remaniere a echipei propuse de Jean Claude Juncker.

Cei şase comisari în privinţa cărora PE are rezerve sunt: Corina Creţu, spaniolul Miguel Arias Cañete, ungarul Tibor Navracsics, britanicul Jonathan Hill, ceha Vera Jourova şi francezul Pierre Moscovici.

Europarlamentarii cehi au recunoscut că Vera Jourova, conaţionala lor, a avut o prestanţă neconvingătoare la audieri. În opinia lor, Jourova, comisar desemnat pentru Justiţie, Protecţia Consumatorului şi Egalitatea de Gen, ar putea prelua portofoliul Energiei de la spaniolul Miguel Arias Cañete, care a generat dezbateri aprinse datorită legăturilor sale cu industria petrolieră.

În ceea ce o priveşte pe Corina Creţu, Partidul Popular European de centru-dreapta consideră prestaţia sa neconvingătoare, ea fiind desemnată comisar pentru Politica Regională. Situaţia ei este incertă şi datorită faptului că prin desemnarea Jourovei la Energie, va trebui restabilit echilibrul politic. Jourova este socialistă, în timp ce Cañete şi ungarul Tibor Navracsics sunt afiliaţi PPE. Acesta din urmă este desemnat pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie, însă se află în dificultate deoarece este considerat un susţinător loial al modelului de „democraţie neliberală”, promovat de premierul Viktor Orban.

Britanicul Jonathan Hill, desemnat pentru Stabilitate Financiară, Servicii Financiare şi Piaţa de Capital, este considerat de unii europarlamentari ca fiind trimisul Londrei în Executivul UE pentru a fi „lup paznic la oi”. În privinţa francezului Pierre Moscovici, desemnat la Economie şi Afaceri Financiare, lucrurile sunt similare, misiunea sa în viziunea unor europarlamentari este de a permite Franţei să depăşească deficitul bugetar fără a suporta sancţiuni.

În prezent, 21 de audieri au fost încheiate, celelalte urmând a fi terminate la 7 octombrie. Junker poate redistribui portofoliile sau cere ţărilor membre desemnarea altui candidat, însă aceste schimbări vor necesita timp şi vor determina modificarea calendarului de intrare în funcţiune a noii Comisii Europene.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*