Ultimele Știri

Coreea de Nord a lansat cel puţin o rachetă balistică în mare

Kim Jong-Un

Coreea de Nord a lansat cel puţin o rachetă balistică în mare, vineri, a anunţat armata sud-coreeană, un nou gest de sfidare al regimului comunist faţă de sancţiunile impuse de ONU şi de Statele Unite, relatează Reuters.

Potrivit agenţiei de presă Yonhap, racheta, care a zburat circa 800 de kilometri, înainte de a se scufunda în mare, a fost,cel mai probabil, una de tip Rodong.

Dacă această informaţie se va confirma, va fi primul test cu rachete cu rază medie de acţiune care poate ajunge până în Japonia și care a fost efectuat de Coreea de Nord din 2014 până acum.

Lansarea a venit pe fondul tensiunilor tot mai mari din Penisula Coreea, după ce Phenianul a respins sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU la începutul lunii, în replică la testul nuclear din ianuarie. La rândul lor, Statele Unite au impus săptămâna aceasta sancţiuni suplimentare.

Racheta a fost lansată de la o bază aflată la nord de capitală şi a zburat peste Peninsulă, până în mare, în apropiere de coasta de est, potrivit Statului Major Interarme de la Seul.

Se pare că Nordul a lansat şi o a doua rachetă la scurt timp după aceea, din aceeaşi regiune. Proiectilul a dispărut, însă, de pe radare la o altitudine de circa 17 kilometri.

Departamentul american de Stat a anunţat într-un comunicat că urmăreşte situaţia îndeaproape şi a cerut Phenianului să se concentreze pe măsuri concrete pentru a-şi îndeplini angajamentele şi obligaţiile internaţionale.

Japonia a condamnat lansarea şi a transmis o notă de protest Ambasadei Coreei de Nord la Beijing, a declarat premierul Shinzo Abe în Parlament.

În ianuarie, Phenianul a desfăşurat un al patrulea test nuclear. Autorităţile comuniste susţin că a fost vorba de o bombă cu hidrogen, dar mulţi experţi, precum şi autorităţile din Coreea de Sud şi Statele Unite se îndoiesc.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate o nouă rundă de sancţiuni, în replică la testul nuclear, dar şi la lansarea unui satelit pe orbită. Ambele acţiuni încalcă restricţiile impuse deja de ONU.

Toate produsele care ajung sau pleacă din ţara asiatică vor fi inspectate, iar încă 16 persoane şi 12 organizaţii au fost incluse pe lista neagră şi vizate de interdicţii de călătorie şi îngheţări ale conturilor şi activelor.

În plus, ONU a interzis vânzarea sau trimiterea de arme mici şi uşoare în Coreea de Nord. Restul armelor erau deja vizate de interdicţii. Mai mult, toţi diplomaţii nord-coreeni care se implică în acţiuni ilicite vor fi expulzaţi.

În replică la restricţii, Coreea de Nord a lansat mai multe proiectile cu rază scurtă de acţiune în mare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*