Ultimele Știri

Coreea de Nord a condamnat un student american la 15 ani de muncă silnică

Kim Jong-un

Curtea Supremă din Coreea de Nord a decis miercuri condamnarea la 15 ani de muncă silnică a studentului american Otto Frederick Warmbier pentru crime împotriva statului, după ce a mărturisit că a încercat să fure un banner cu un slogan politic din hotelul în care era cazat în Phenian, relatează CNN.

”Nu ar fi trebuit să permit niciodată administraţiei Statelor Unite să mă ademenească să comit o crimă în această ţară. Mi-aş dori ca administraţia Statelor Unite să nu manipuleze în viitor oameni asemenea mie să comită crime împotriva unor state străine. Vă cer în genunchi iertare, mă adresez oamenilor şi guvernului Republicii Democrate Coreea de Nord. Vă rog. Am făcut cea mai mare greşeală din viaţa mea”, a declarat Otto Frederick Warnbier, într-o conferinţă de presă care a avut loc luna trecută la Phenian.

Executivul nord-coreean susţine că Warnbier, un student în vârstă de 21 de ani al Universităţii Virginia, a fost convins să comită actul ostil de către un membru al bisericii Ohio, o organizaţie secretă sau chiar CIA.

El a fost arestat în luna ianuarie pe aeroportul din Phenian, atunci când încerca să se îmbarce în zborul care-l ducea acasă. Warnbier a fost imediat acuzat de crime împotriva statului pentru că ar fi încercat să fure un banner cu un slogan politic din hotelul în care era cazat în Phenian.

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi Statele Unite s-au intensificat în ultima perioadă, după ce ONU a impus sancţiuni internaţionale pentru regimul de la Phenian, menite să taie finanţarea pentru programul nuclear al lui Kim Jong-un, care ar fi testat o bombă cu hidrogen la începutul anului. De asemenea, SUA şi Coreea de Sud au decis să organizeze cele mai mari exerciţii militare de până acum în peninsulă.

Exerciţiile militare anuale Key Resolve şi Foal Eagle, care au devenit deja o tradiţie în relaţiile bilaterale dintre Washington şi Seul, vor avea loc până la finele lunii aprilie. Însă, operaţiunile de anul acesta vor fi cele mai mari demarate vreodată de aliaţi, aşa cum a confirmat şi un purtător de cuvânt al armatei sud-coreene. Peste 300.000 de trupe militare sud-coreene vor fi implicate în exerciţiile militare, alături de 15.000 de soldaţi americani.

În ajunul demarării exerciţiilor militare comune, Phenianul a ameninţat că va lansa în mod nediscriminatoriu rachete nucleare spre ţinte din Statele Unite sau Coreea de Sud. Însă, experţii militari sud-coreeni nu sunt îngrijoraţi de ameninţările venite din partea lui Kim Jong-un, întrucât această retorică este comună din partea Phenianului. De altfel, anul trecut Coreea de Nord a ameninţat că va transforma Washington-ul într-o baie de foc.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*