Ultimele Știri

Copiii sunt somați să plătească impozit pentru alocații

O altă aberație a sistemului românesc: copiii au fost somați să plătească impozit pentru alocația pe care o primesc de la stat. Printre ei sunt și copii cu handicap.

ANAF a trimis mai multe somații minorilor, prin care li se aducea la cunoștință că trebuie să plătească impozit pentru alocația pe care o primesc din partea statului. Finanţele solicită plata sumei de 468 de lei, care ar reprezenta contribuţii de asigurări de sănătate aferente anului 2012, care nu ar fi fost achitate.

Cele mai multe somații au fost trimise în județele Alba și Argeș, fapt ce a stârnit indignarea părinților.

„Fiecare minor posesor al unui cont la orice bancă a realizat, din dobândă, profit al cărui impozit a ajuns la ANAF. Acesta a verificat dacă pentru aceste câştiguri impozitate sunt plătite asigurările de sănătate şipentru minori: nimeni nu plăteşte aceste sume pe CNP de minor. Drept urmare, ANAF a trimis solicitarea la plată calculată conform unui salariu minim brut pe economie. Tâmpenia celor de la ANAF este că aceştia nu ştiu că legea privind reforma în sănătate 95 din 2006, art 213 scuteste de la plata asigurărilor toţi minorii până la vârsta de 18 ani”, spune părintele unui copil somat să plătească impozit.

Somaţiile de plată au fost transmise pentru persoane care apar în bazele de date ca având venituri în anul 2012, pentru care nu s-a plătit asigurări de sănătate. În cazul minorilor este vorba despre situaţii în care alocaţiile s-au primit în conturi bancare deschise pe numele acestora. O altă situaţie este reprezentată de conturi bancare deschise pe numele copiilor şi în care au fost depuse diferite sume de bani.

Valoarea CASS-ului s-a stabilit raportat la salariul minim pe economie, de 700 lei pe lună, respectiv 8.400 lei pe an, ceea ce a făcut ca totată lumea să primească somaţii cu aceeaşi sumă de plată: 468 lei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*