Ultimele Știri

Copiii expuşi la mai multe limbi străine îi înţeleg mai bine pe cei din jur

copii

Un nou studiu, publicat în prestigioasă revista ştiinţifică Psychological Science, de patru cercetători de la Universitatea din Chicago, arată că acei copii care vorbesc mai multe limbi îi înţeleg mai bine pe cei din jur.

Teoria oamenilor de ştiinţă s-a conturat după un experiment social, care s-a desfăşurat astfel: au rugat un adult să li se adreseze copiilor monolingvi, bilingvi şi copiilor care au fost expuşi la o limba străină să mute obiectele care blocau vederea adultului. Copiii au putut vedea maşini de jucărie de diferite mărimi, chiar şi o maşină mai mică pe care adultul nu o putea vedea.

Când adultul a spus: ”Văd o maşină mică” şi i-a solicitat copilului să o mute, copilul bilingv şi cel expus la o limba străină au mutat maşină de mărime medie – adică cea mai mică maşină pe care adultul o putea vedea – un procent de reuşită de 75%. Copiii monolingvi au reuşit să mute maşină corectă într-un procent de doar 50%. Copiii expuşi la alte limbi au fost capabili să înţeleagă o perspectiva diferită, sugerează studiul care a fost efectuat pe copii cu vârstă cuprinsă între 4 şi 6 ani.

“Concluzia relevată de studiul american am observat-o şi eu, din practică, de foarte mulţi ani, însă abia acum avem dovezi palpabile care să ne demonstreze că micuţii multilingvi sau cei expuşi la alte limbi au o percepţie mai profundă asupra realităţii înconjurătoare. Totodată, am observat că avantajele comunicative dovedite de copiii poligloţi pot avea origini sociale şi că expunerea multilingvistica a copilului poate fi cheia dezvoltării sale sociale, cu efecte foarte bune pe termen lung”, declara specialistul în educaţie Ştefania Filip, coordonatorul Centrului Educaţional Helen Doron English.

În acelaşi timp, specialistul afirmă că dacă ne raportăm la adulţi, deja a devenit o axiomă zicala conform căreia persoanele care vorbesc mai multe limbi au avantaje atât din punct de vedere profesional, cât şi în viaţă să personală.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*