Ultimele Știri

Viitorul Pământului, stabilit la Paris. Cine sunt principalii actori, dar și marii poluatori care se opun acestui proiect?

cop21

Circa 150 de lideri mondiali participă astăzi la summit-ul pentru climă de la Paris. Evenimentul va ține 15 zile și urmează să lase în urma sa un angajament pentru reducerea gazelor cu efect de seră, care afectează din ce mai grav omenirea. La eveniment particip și președintele României, Klaus Iohannis.

Înalții oficiali vor lua cuvântul unul după celălalt la deschiderea celei de-a 21 reuniuni pentru climă. COP21 are două obiective majore: menținerea încălzirii sub 2 ° C și găsirea a cel puțin 100 de miliarde de euro pe an pentru ai ajuta pe cei săraci să facă față cerințelor. 

„Lumea se confruntă cu două ameninţări teribile, terorismul şi schimbările climatice”, a declarat, în deschiderea conferinţei, Manuel Pulgar-Vidal, ministrul peruan al mediului, preşedintele precedentei conferinţe a ONU privind clima, care va preda conducerea conferinţei ministrului francez al afacerilor externe, Laurent Fabius

Miza principală a Conferinţa Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, care se va desfăşura în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie, o reprezintă adoptarea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice, care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic şi aplicabil tuturor statelor începând cu 1 ianuarie 2021.

Noul acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice ar urma să încorporeze un set de reguli ambiţioase şi obligatorii privind reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de seră şi să fie în linie cu ultimele descoperiri ştiinţifice şi tehnologice.

poluare

Cine sunt poluatorii și principala problemă la nivel mondial?

China a devenit în anul 2006 cel mai mare poluator mondial, acestă țara fiind unul din principalii oponenți ai măsurilor prevăzute în planul COP21. Brazilia este o țară cu o economie în curs de dezvoltare și se opune vehement acestor măsuri, deoarece iar distruge creșterea economică.

India și Arabia Saudită și-au exprimat poziția încă de la summit-ul G20, acestea nefiind de acord cu planurile de reducere a emisiilor cu efect de seră. Acordului internațional pentru schimbări climatice i se mai opun țări precum Venezuela, Angola, Nigeria, Iran, Irak, Bahrein, Emiratele Arabe Unite și Qatar. 

Statele Unite ale Americii s-au declarat deschise negocierilor și caută să ajungă la o înțelegere, dar numai dacă și ceilalți mari poluatori vor întreprinde măsuri similare.

Singura țară din Uniunea Europeană care s-ar putea opune măsurilor adoptate al COP21 este Polonia. Industria energetică a Poloniei depinde de extracția cărbunelui, fapt ce se află în contradicție cu cerințele acordului pentru schimbări climatice.

Țara noastră era un mare poluator în perioada regimului Ceaușescu, fiind una din cele mai industrializate țări din Europa. În urma privatizărilor și distrugerii industriei de către clasa politică care a guvernat România în ultimii 25 de ani, am înregistrat o reducere a emisiilor de gaz cu efect de seră cu 52,7% între anii 1990-2012, potrivit Le Figaro. România a reușit să dezvolte o industrie a energie verzi, fapt ce ne clasează în primile state din Uniunea Europeană în acest domeniu.

grafic

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*